Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 13 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Man verkracht Oekraïense (19): vrees voor meer misbruik vluchtelingen

De Poolse politie heeft een 49-jarige man gearresteerd op verdenking van verkrachting van een 19-jarige Oekraïense vrouw. Zij was haar land ontvlucht vanwege de oorlog. De Poolse man bood vluchtelingen via internet een slaapplek aan en lokte de vrouw op die manier in de val, zegt de politie van de stad Wroclaw. Hulporganisaties vrezen dat dit geval slechts het topje van de ijsberg is.

Bijna drie miljoen Oekraïners hebben hun thuisland moeten verlaten vanwege de oorlog. Ongeveer de helft van hen verblijft nu in Polen. Dat land vangt op dit moment verreweg de meeste vluchtelingen op. In Nederland waren voor het weekend 2300 gevluchte Oekraïners, maar dat aantal loopt snel op.

Veel hulp aangeboden voor vluchtelingen uit Oekraïne

Veel vrijwilligers, ook in Nederland, willen Oekraïners helpen. Initiatieven om de vluchtelingen gratis onderdak of vervoer aan te bieden, zijn legio. Alhoewel verreweg de meesten goede bedoelingen hebben, is zomaar hulp aannemen niet geheel zonder risico voor gevluchte Oekraïners.

Vanwege de enorme vluchtelingenstroom ligt het gevaar op de loer dat ook personen met foute bedoelingen ‘hulp’ aanbieden. Zo kunnen vluchtelingen ten prooi vallen aan mensenhandelaren of slachtoffer worden van allerlei andere vormen van uitbuiting of seksueel misbruik, waarschuwen hulporganisaties.

Meerdere verdachte situaties in grenslanden

Helaas zijn er al gevallen bekend waarbij dat is gebeurd. Alleen al in Polen heeft de politie meerdere keren moeten ingrijpen om te voorkomen dat kwetsbare personen in de handen vielen van louche ‘helpers’. Naast de aanhouding van de 49-jarige Pool voor verkrachting, weet persbureau Associated Press dat de Poolse politie net op tijd tussenbeide kwam toen een man „werk en een kamer” aanbood aan een 16-jarig Oekraïens meisje dat haar land was ontvlucht.

In een Pools vluchtelingenkamp in het grensgebied met Oekraïne ontstond ophef toen vrijwilligers alleen vrouwen wilden helpen. Agenten die poolshoogte namen, kregen een warrig verhaal te horen. „De mannen werden nerveus en vertrokken meteen.”

Ook in de Roemeense grensstad Siret stuurde de politie meerdere mannen weg die gratis ritjes aanboden aan enkel vrouwen.

Waarschuwingen van alle kanten voor Oekraïense vluchtelingen

Van alle kanten worden vluchtelingen gewaarschuwd voor mensen die het niet goed met ze voor hebben. Zo zegt Joung-ah Ghedini-Williams, woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, dat vluchtelingenstromen als deze „het soort situaties zijn waar mensen misbruik van willen maken”. „Het is een recept voor een ramp”, zegt ook de Human Trafficking Foundation, die opkomt voor de belangen van vluchtelingen.

In Duitsland waarschuwt de politie in Berlijn vrouwen en kinderen op sociale media in het Oekraïens en Russisch. Ze moeten goed opletten voordat ze aanbiedingen voor overnachtingen accepteren. „Meld het als u iets verdachts ziet.”

‘Als je haast hebt, denk je er niet aan’

Ondanks de waarschuwingen is het erg lastig om personen met de juiste bedoelingen te onderscheiden van mensen met foute intenties. „Als je haast hebt, denk je gewoon niet aan andere dingen”, aldus een Oekraïense vluchteling tegen een journalist van de Associated Press. Bovendien hebben de gevluchte mensen enorme stress, angst en zijn ze verward. Dat maakt het lastig om een goede afweging te maken.

Volgens meerdere hulporganisaties zijn er al „verontrustende signalen” van misbruik van vluchtelingen. Die krijgen alleen onderdak in ruil voor diensten zoals schoonmaken en babysitten. „Een voedingsbodem voor uitbuiting”, aldus de hulporganisaties.

Oprichter pagina ‘Steun Oekraïne’ haalt uit naar ‘van geilheid doordrenkte’ helpers

Ook in Nederland en België willen mensen met foute bedoelingen Oekraïners helpen. Andy de Schipper, die het Facebookkanaal ‘Steun Oekraïne‘ beheert, haalt uit naar de „alleenstaande mannen die een leuke vrouw in huis willen halen” en hem daarvoor persoonlijk benaderen.

„Bedenk dat we weten wat er nu in je hersenloze van geilheid doordrenkte gedachten omgaat. Je spoort werkelijk van geen meter dat dit ook nog maar in je gedachten opkomt. Om onze organisatie als datingbureau te gebruiken en gematched te worden met vrouwen die nog maar net de dood zijn ontvlucht. Waarvan de man zijn leven aan het geven is aan het front. Je bent ziek, misselijkmakend ziek, om mij dergelijke verzoeken te sturen”, schrijft hij op Facebook.

Beste mannen van Nederland en België,Er moet mij iets van het hart, want ik begin me te irriteren. Voordat je mij als…

Posted by Andy de Schipper on Sunday, March 6, 2022

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Oorlog in Oekraïne maakt ons gespannen en somber: ‘In deze tijden is samen stil zijn belangrijk’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.