Fleur Broeders
Fleur Broeders Entertainment 20 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Maandag begint de Amerikaanse versie van het Eurovisie Songfestival – wat kunnen we verwachten?

Amerika heeft natuurlijk al een eigen versie van The Voice en Idols. Maar nu komt er ook een versie van het Eurovisie Songfestival: The American Song Contest. Alle staten in het land gaan de strijd met elkaar aan om de titel Best Original Song. Wat kunnen we verwachten van dit geamerikaniseerde evenement?

The American Song Contest, uitgezonden door NBC, vind plaats tussen 21 maart en 9 mei (enkele dagen voor het Eurovisie Songfestival van start gaat in Turijn). Eerst zijn er drie kwalificatierondes, gevolgd door twee halve finales. In de finale staan dan uiteindelijk 10 acts. De eindresultaten worden in Eurovisiestijl gepresenteerd: ieder jurylid kent 12 punten toe aan hun favoriete act, waar vervolgens de kijkerspunten aan worden toegevoegd. Elke staat is 12 punten waard, waardoor elk gebied evenveel stemrecht krijgt. Het werkt dus flink anders dan bij politieke verkiezingen in het land.

Bekijk hier de trailer van America Song Contest:

Kelly Clarkson is overtuigd van succes American Song Contest

Zangeres Kelly Clarkson en rapper Snoop Dogg nemen de presentatie van de show op zich. En dat belooft heel wat. Zo gaf Clarkson eerder al aan dat ze ervan overtuigd is dat American Song Contest een groot succes wordt. „Deze show heeft echt álles, dit is wat mensen nu nodig hebben”, zegt ze tijdens een virtuele persconferentie. Ze denkt dat de show het volk weer gaat verbinden. „Iedereen is welkom en iedereen hoort erbij.”

Wat anders is bij de Amerikaanse versie, is dat er iets bekendere artiesten zullen meedoen, zoals Macy Grey, Michael Bolton, Jewel en Sisqó. Zij nemen het op tegen de minder bekende muzikanten. „Ik denk niet dat dat een probleem gaat vormen, want de artiesten moeten juist harder werken omdat ze niet minder willen presteren als een nieuwkomer”, aldus Clarkson. In Europa doen soms (voor de andere landen) volslagen onbekende mensen mee. Maar omdat bij American Song Contest maar één land meedoet, zullen sommige artiesten meer bekendheid hebben.

De zangeres kijkt ook uit naar de samenwerking met rapper Snoop Dogg. „Mensen verwachten het niet van hem, maar hij kan enorm goed luisteren naar liedjes en hoe mensen dat vertolken. Daarbij geeft hij ook altijd een eerlijk oordeel: what you see is what you get. Snoop liegt nooit.”

Van Europa naar Amerika

Sinds 1956 kijkt Europa al naar het Eurovisie Songfestival, een van de meest bekeken niet-sportevenementen ter wereld. Ieder jaar komen meer dan 40 landen samen om muziek en eenheid te vieren. Het is een deel geworden van de Europese cultuur. In de VS wisten ze hier echter weinig van af. Logo TV (een Amerikaans kabelnetwerk) zond de finale van 2016 tot 2018 uit. Kijkcijfers waren laag en het evenement bleef dus redelijk onbekend.

Netflix veranderde die onbekende status van het Eurovisie Songfestival. In 2020 bracht de streamingsdienst de komediefilm Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga uit. De film werd in het eerste weekend de meest gestreamde inhoud op Netflix in de VS. Kijkers maakten kennis met ons Songfestival en de inhoud daarvan.

In 2020 werd duidelijk dat er een Amerikaanse versie van het Songfestival werd ontwikkeld. Volgens Ben Silverman, voorzitter van NBC, zijn ze al 20 jaar bezig met het ontwikkelen van een Amerikaanse Eurovisie. Solozangers, duo’s of groepen van maximaal zes leden mogen hun staten vertegenwoordigen met een origineel nummer.

Gaat het aanslaan?

Alhoewel Kelly Clarkson overtuigd is van het succes van het programma, is dat op Twitter wel anders. De reacties en voorspellingen zijn namelijk erg verdeeld. Veel Europeanen zien het niet zitten dat Amerika zijn eigen Songfestival gaat uitzenden. Een greep uit de reacties:

Er wordt voorspeld dat Michael Bolton uit Connecticut de favoriet zal zijn. Het is nog niet duidelijk of (en hoe) we American Song Contest in Europa kunnen kijken.

Britse dj Joel Corry komt naar 538 Koningsdag: ‘Ik ga helemaal oranje!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maandag begint de Amerikaanse versie van het Eurovisie Songfestival – wat kunnen we verwachten?
Sluiten