Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Na lof voor Poetin, is Trump nu tegen aanval van Rusland: ‘Verschrikkelijk’

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Russische invasie van Oekraïne met harde woorden veroordeeld. In een toespraak op een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven, zei de Republikein dat hij de aanval „verschrikkelijk” vindt. Ook had hij veel lof voor de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

„We bidden voor de trotse mensen van Oekraïne. God zegene hen allemaal”, aldus Trump op de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC). Daarna kreeg hij veel applaus van het publiek. Trump had eerder deze week nog positieve woorden over voor de militaire acties van Rusland en president Vladimir Poetin. Die noemde hij ‘geniaal’ en ‘behoorlijk slim’. Het kwam hem al op veel kritiek te staan van een aantal partijgenoten uit de Republikeinse Partij en president Joe Biden. Nu lijkt hij toch te zijn gedraaid.

Trump vindt Zelenski een ‘dappere president’

In zijn toespraak sprak Trump steun uit aan de Oekraïense bevolking. Ook stak hij de loftrompet over de ‘dappere’ president Volodimir Zelenski, die weigert hoofdstad Kiev te verlaten. Enkele dagen geleden weigerde de Oekraïense president zelfs een aanbod van de Verenigde Staten om hem te helpen het land te ontvluchten. Naar verluidt zou hij tegen de helpers hebben gezegd: „Ik heb wapens nodig, geen lift.” Hij voelt zich in de steek gelaten door de Europese Unie en de NAVO.

Trump zou Trump niet zijn om in zijn speech ook uit te halen naar de huidige president Biden. Volgens Trump is de huidige president ‘zwak’ en heeft Poetin daar gebruik van gemaakt door Oekraïne aan te vallen. „Zoals iedereen begrijpt, zou deze afschuwelijke ramp niet hebben plaatsgevonden als onze verkiezingen niet waren gemanipuleerd en ik president was”, zei Trump. Hij blijft, ondanks een gebrek aan bewijs, volhouden dat zijn rivaal de afgelopen presidentsverkiezingen heeft gewonnen door gesjoemel.

Deelname aan presidentsverkiezingen?

Trump blijft populair onder een groot deel van de Republikeinse achterban. Op CPAC hintte hij opnieuw naar een deelname aan de eerstvolgende verkiezingen in 2024. Trump zei dat de Democraten dat jaar „erachter zullen komen als nooit tevoren.” „We hebben het twee keer gedaan, en we gaan het opnieuw doen.”

Al 120.000 inwoners Oekraïne op de vlucht, Polen wordt overstelpt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na lof voor Poetin, is Trump nu tegen aanval van Rusland: ‘Verschrikkelijk’
Sluiten