Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Eindelijk première Martijn Fischer als Hazes in musical Hij Gelooft in Mij: ‘Altijd als de eerste keer’

Goh, wat was hij tien jaar geleden goed in de musical Hij Gelooft in Mij. Martijn Fischer was André Hazes, Martijn Fischer klonk als André Hazes. Ook in de film Bloed, zweet & tranen (2015) was dat zo. En vanaf morgen, de première van de nieuwe versie van Hij Gelooft in Mij in Carré, is de geboren Utrechter opnieuw André Hazes.

Gezellig was het voor Martijn Fischer de afgelopen tijd overigens niet. Hij testte eerder namelijk positief op corona. Dat gold ook voor Annick Boer (zij speelt Friedel van Galen, de moeder van Rachel Hazes), die Metro eerder over de musical sprak. En ook Roosmarijn ‘Rachel’ Luyten moest aan het virus geloven. De eigenlijke première in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam kon begin februari niet doorgaan. Morgen kan de lang uitgestelde première dan eindelijk in Orpheus in Apeldoorn worden gespeeld.

Door Hij Gelooft in Mij kende iedereen opeens Martijn Fischer

Hij Gelooft in Mij betekende in 2012 de grote doorbraak voor Martijn Fischer. Hoewel hij de afgelopen tien jaar talloze rollen op tv, op het witte doek en in het theater vertolkte, blijft die van André Hazes misschien voor altijd aan hem hangen (ook door die succesfilm natuurlijk). Vindt-ie niet erg overigens. Hij zingt en speelt de Amsterdamse volkszanger maar wat graag. En door Hazes wist iedereen opeens wie Martijn Fischer was. Metro schoof bij hem aan, lang voordat hij corona kreeg, trouwens. Een dialoog met de man die het afgelopen jaar ook opdook in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Martijn-Fischer-en-Roosmarijn-Luyten Hij Gelooft in Mij
Martijn Fischer en Roosmarijn Luyten als André en Rachel Hazes. Foto: Stef Nagel

„Jaren geleden sprak ik met Albert Verlinde, die toen nog de baas van Stage Entertainment was, over Hij Gelooft in Mij. Albert begon, overigens. Het leek ons toch wel heel leuk om aan de musical weer een zwiep te geven. We zijn langzaamaan gaan kijken wat de mogelijkheden waren en toen kregen we het idee om de nieuwe versie rond de 70ste verjaardag van André Hazes uit te brengen. Dat is er door corona helaas niet van gekomen, maar goed. Nu zien we Hij Gelooft in Mij als een nieuwe ode.”

Repertoire van André Hazes spreekt voor zichzelf

„Na tien jaar kan de Hazes-musical prima opnieuw gebracht worden. Zo houden we hem goed in leven. Als je al die concerten in de Ziggo Dome ziet, dan leeft zijn muziek nog steeds ontzettend. Ik weet niet of de animo voor deze artiest ooit gaat wegzakken. Los van wat wij acteurs en zangers er allemaal aan doen, het repertoire van André Hazes spreekt voor zichzelf. Bij de eerste lezing met de nieuwe cast voor deze voorstelling, keken we eerst naar de Hazes-docu van John Appel. Nou man… mijn hart ging weer sneller kloppen. Wat een prachtig inkijkje in zijn ziel.”

Toch even twijfel over Hazes

„Ondanks dat allemaal heb ik zeker even getwijfeld of ik die Hazes-hoed weer op moest zetten. Weet je, het moet wel chique blijven. Als we onder het niveau van tien jaar geleden doorschieten, vind ik dat een treurig verhaal. Dat mag niet. Ik houd zelfs altijd in mijn achterhoofd dat ik ook een flater kan slaan. Zo houden we meteen ook in de gaten dat Hij Gelooft in Mij écht weer een goed ding wordt. Daar moet je voor knokken. Ik sta er wel veel rustiger in dan in 2012. Toen hebben we het niveau steeds op peil weten te houden. Elke avond moest zijn alsof het de eerste keer was. We hebben de musical toen 750 keer gespeeld – ikzelf 550 keer – en de keren dat we het te matig vonden, waren op één hand te tellen, gelukkig.”

„Joop van den Ende zei het altijd goed: ‘Een kaartje kost 80 euro en daarvoor kun je ook naar Barcelona vliegen. Maar de mensen zitten hier. Ze hebben die 80 euro voor jou in het theater uitgegeven’. Je moet je publiek heel serieus nemen en niet verzaken. We gaan er als een stier tegengaan.”

‘André Hazes heeft me veel gebracht’

„Ik heb veel aan deze rol van André Hazes te danken. Ja, Hazes heeft me veel gebracht. Andere producenten zagen wat ik kon. Die durfden toen meer ‘aan die Fischer op te hangen’. Ik stond opeens in The Passion, om maar iets te noemen. Kleinere, wat alternatievere dingen doe ik overigens net zo graag hoor. Zoals Othala laatst, een film over extreemrechts.”

„Ondertussen blijf ik het leuk vinden dat het met mij altijd over André Hazes gaat. Het blijft tenslotte een fascinerend figuur. Als acteur die man opnieuw zo goed mogelijk in de vingers te krijgen, dat vind ik iedere keer een groot feest. En ik heb de Hazes-liedjes nooit losgelaten natuurlijk en er zelfs een eigen theatershow mee gemaakt. Die ben ik toen op mijn eigen manier gaan doen, maar nu moest ik weer helemaal terug naar het Hij Gelooft in Mij-personage. Naar het zo goed mogelijk benaderen van de realiteit. Misschien lijkt dat door wat ik allemaal gedaan heb gek, maar het blijft telkens een uitdaging.”

Hij Gelooft in Mij cast Annick Boer Martijn Fischer
Hoofdrolspelers van Hij Gelooft in Mij met 3e van rechts Annick Boer en 2e van links Martijn Fischer. Foto: Robin Kamphuis

‘Hij Gelooft in Mij geen meezingfestijn’

„Ik ben niet met André Hazes opgevoed, maar wie kent hem nou niet? Mijn moeder draaide thuis Marvin Gaye. Ik ben later van Hazes gaan houden en van wat de muziek teweegbrengt. Als ik de liedjes zelf zing, zie ik wat het doet met mensen. Dat vind ik magisch en dat geeft heel veel energie. Laat mij dat dan maar doen, hoor. Ik heb écht mazzel dat ik die liedjes mag zingen. Ik heb dat inmiddels ook drie keer bij Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome gedaan. Daar heb ik eerlijk gezegd doodsangsten uitgestaan, haha. Wat een grote bak, dat vond ik een potje spannend. Joop van den Ende zei over Hij Gelooft in Mij: ‘Pas op, het is geen meezingfestijn’. Nou, dat is Holland Zingt Hazes wel en daar zelfs voor bedacht natuurlijk.”

Hij Gelooft in Mij reist langs de grotere theaters in het hele land. Als slot keert de Hazes-musical in de zomer toch in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam terug. Informatie over de tournee en de cast vind je hier.

Annick Boer in Hazes-musical Hij Gelooft In Mij: ‘Heel veel zin in, na zorgen om corona’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk première Martijn Fischer als Hazes in musical Hij Gelooft in Mij: ‘Altijd als de eerste keer’
Sluiten