Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

President Oekraïne voelt zich in de steek gelaten door EU en NAVO: ‘Iedereen is bang’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is teleurgesteld in de NAVO en andere EU-landen. Volgens de bestuurder van het door Rusland aangevallen Oekraïne zijn hij en zijn volk alleen achtergelaten in de strijd.

Terwijl in de nacht van donderdag en vrijdag de strijd om de Oekraïense hoofdstad Kiev begon en burgers naar schuilkelders vluchtten, gaf Zelenski in een online toespraak aan dat hij zich onvoldoende gesteund voelt door EU-landen en de NAVO. Veel landen proberen Oekraïne te helpen, maar geen enkel land doet dat op een militaire manier. „Oekraïne is alleen achtergelaten om te vechten tegen Rusland”, zei Zelenski.

Zelenski teleurgesteld: ‘Ik zie niemand’

„Wie staat klaar om samen met ons te strijden tegen Rusland? Ik zie niemand”, sprak de Oekraïense president. „Wie staat klaar om ons de garantie van een NAVO-lidmaatschap te geven? Iedereen is bang”, doelt Zelenski op andere landen.

Dat Oekraïne geen lid is van de NAVO is één van de redenen dat landen uit dit pact geen militaire steun verlenen aan Oekraïne. De meeste landen doen dit wel op een andere manier, door bijvoorbeeld sancties richting Rusland, noodhulp, vluchtelingenopvang of het sturen van militair materieel.

Steun Nederland aan Oekraïne

Nederland stuurde militaire goederen naar OekraÏne om te helpen in de strijd tegen Rusland. Het gaat om gevechtshelmen, scherfvesten, detectierobots, radars en honderd scherpschuttersgeweren. Ook zet Nederland twee F-35-straaljagers in voor patrouilles boven NAVO-landen rondom het oorlogsgebied.

Premier Mark Rutte benadrukte dat Zelenski ondanks zijn uitspraken blij is met de steun die andere EU-landen leveren aan Oekraïne. Ook nu de EU nog geen militaire steun biedt en ook nog geen gehoor geeft aan de oproep van Zelenski om Rusland af te sluiten van internationaal betalingsverkeer en het persoonlijk straffen van Poetin.

Rutte: ‘President Oekraïne respecteert wat wij doen’

Zelenski deed zijn beklag niet alleen in zijn toespraak richting het Oekraïense volk, maar ook op een internationale top met andere EU-leiders. Rutte prikt daar echter doorheen. „Zelenski respecteert zeer wat wij allemaal doen. Op alle mogelijk manieren anders dan gewapenderhand zijn we aan het helpen.”

Of de neutraliteit van de EU en de NAVO gewaarborgd kan worden is maar zeer de vraag. Een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis liet donderdagavond weten dat Vladimir Poetin „meer ambieert dan alleen Oekraïne”.

VS: Poetin ambieert meer dan Oekraïne en personeel Tsjernobyl gegijzeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.