Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel kritiek op Baudet na uitspraken over Rusland en Poetin: ‘Prachtvent’

Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie (FvD), krijgt van alle kanten kritiek vanwege zijn pro-Russische uitspraken. In de Eerste en Tweede Kamer is met ontzetting gereageerd en op Twitter is de hashtag #Baudetiseenlandverrader trending. Ook voormalig FvD’er Henk Otten en zijn eigen partijgenoot Theo Hiddema snappen niks van de uitspraken van Baudet. „Wat verklaart toch die pathologische dweepzucht binnen FvD met Poetin?”, aldus Hiddema tegen De Telegraaf.

Baudet noemde Poetin op Twitter een week voor de invasie ‘een prachtvent’Donderdag zei hij via Twitter dat de schuld voor de oorlog in Oekraïne bij het Westen ligt. Rusland wordt onnodig tot vijand gemaakt en het handelen van het Westen heeft de situatie in Oekraïne instabiel gemaakt, aldus Baudet in het gedeelde filmpje. Ook stelde hij dat Rusland tijdens de coronapandemie „een vrij land is gebleven”, waar in het Westen „verschrikkelijke lockdowns” zijn geweest.

Alhoewel hij de situatie treurig en onnodig noemde, had hij begrip voor het handelen van Rusland. Dat het land op acties van het Westen reageert „was al te voorspellen”, zei hij. „De oorzaak is dat wij constant maar met een tunnelvisie naar de wereld kijken. Alles moet Amerikaans worden, alles moet westers worden en het mislukt elke keer weer.”

Veel kritiek op uitspraken Baudet: ‘Krankjorum’

FvD-senator Theo Hiddema snapt niet dat zijn partijgenoten flirten met de Russische president Poetin, zegt hij tegen De Telegraaf. „Wat verklaart toch die dweepzucht. Iets met Freud wellicht, mislukte identificatie met een afwezige vaderfiguur? Wie weet.” Senator en oud-FvD’er Henk Otten heeft de indruk dat Baudet geld krijgt van de Russen. Hij noemt zijn Baudet „een speelbal van een vijandelijke mogendheid.”

Morgen is er een Oekraïne-debat in de Tweede Kamer. Daar zal Baudet veel worden aangevallen vanwege zijn uitspraken. Dat schrijft het AD dat een aantal sprekers om een reactie op Baudets uitspraken heeft gevraagd. Zo noemt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans de uitspraken van Baudet ‘verderfelijk’. „Hij kiest voor de kwaadaardige agressie van Poetin. Met zulke uitspraken zet Baudet de veiligheid van Nederlanders op het spel.” D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt de pro-Russische uitspraken zelfs „totaal krankjorum!”

PVV-leider Wilders heeft zich in tegenstelling tot Baudet wél uitgesproken tegen de invasie van Rusland. Ook Trump, die nog wel eens lovende woorden over had voor de Rusissche president Poetin, noemt de aanval van Rusland verschrikkelijk.

Al 120.000 inwoners Oekraïne op de vlucht, Polen wordt overstelpt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel kritiek op Baudet na uitspraken over Rusland en Poetin: ‘Prachtvent’
Sluiten