Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Al 120.000 inwoners Oekraïne op de vlucht, Polen wordt overstelpt

Meer dan 120.000 Oekraïners zijn sinds donderdag naar het buitenland gevlucht. Daarnaast zijn ook nog eens zo’n 850.000 mensen ontheemd in eigen land.

Dat heeft een hoge functionaris van de Verenigde Naties, Kelly Clements, gezegd tegen de Amerikaanse zender CNN.

De meeste mensen zijn volgens Clements naar buurlanden Polen en Moldavië gegaan. Polen is het land dat veruit de meeste mensen lijkt op te vangen. Sinds de Russische invasie zijn 100.000 vluchtelingen de grens naar Polen overgestoken, zo heeft het land zelf bekendgemaakt.

Vluchtelingen Oekraïne ‘geweldig opgevangen’

„De ontvangst die ze krijgen van lokale gemeenschappen, van lokale autoriteiten, is geweldig”, zei de VN-functionaris tegen CNN. „Maar het is een onrustige situatie. We zijn natuurlijk behoorlijk kapot van wat nog gaat komen.” De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over de humanitaire situatie in Oekraïne.

De organisatie verwacht dat nog veel meer Oekraïners naar het buitenland willen vluchten, mogelijk vier miljoen in totaal. Bij meerdere grensovergangen in buurlanden staan nu al rijen. Het aantal vluchtelingen stijgt in hoog tempo. Gisteren meldde de VN dat 50.000 mensen Oekraïne hadden verlaten.

De Verenigde Staten waarschuwden dat door de Russische invasie een miljoen tot vijf miljoen burgers op de vlucht zouden kunnen slaan.

Avondklok Kiev 15 uur per dag

De avondklok in Kiev wordt uitgebreid. Burgemeester Vitali Klitstsjko heeft besloten dat deze nu van 17.00 tot 08.00 uur geldt, in ieder geval tot en met maandagochtend. Aanvankelijk gold de maatregel alleen tussen 22.00 uur en 07.00 uur.

Inwoners van de Oekraïense hoofdstad moeten tijdens de avondklok binnen blijven. Zij zijn niet gebonden aan hun woonadres. Ze mogen in de avond en nacht ook schuilen in metrostations en andere locaties die als schuilkelders dienen. De burgemeester waarschuwt dat mensen die ondanks de avondklok op straat zijn, worden gezien als „saboteurs en verkenners van de vijand”.

De strijd om Kiev is in de nacht van gisteren op vandaag echt begonnen. De Britse inlichtingendiensten meldden aan het eind van de ochtend dat het Russische leger richting de hoofdstad trekt. Een meerderheid van de troepen is inmiddels op 30 kilometer van het centrum van Kiev is. Volgens president Volodimir Zelenski heeft Oekraïne nog altijd de controle over Kiev en andere strategisch belangrijke steden.

Overleg Oekraïne en Rusland ondanks nucleaire dreiging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.