Julia Osendarp
Julia Osendarp Buitenland 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Leve Oekraïne’: mannen paraat voor leger, burgers Kiev naar schuilkelders

Het is sinds woensdagnacht oorlog in Oekraïne, nadat Rusland het land binnenviel. En dat betekent dat de angst, die veel Oekraïners hadden, werkelijkheid is geworden. Volwassen mannen moeten zich paraat houden om het leger te versterken en burgers van hoofdstad Kiev vluchten naar schuilkelders.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kondigde donderdagavond een algehele mobilisatie van de bevolking aan. Wat dat betekent? Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 jaar moeten beschikbaar zijn voor het leger. Zij mogen het land niet meer uit. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Intussen vergadert de Europese Unie druk over de vervolgstappen. Premier Mark Rutte wil „maximale sancties” tegen Rusland, bleek gisteren. De Oekraïense president weet dat de EU-landen hem niet gewapenderhand te hulp zullen schieten.

Mannen paraat voor leger Oekraïne

Donderdagavond klonk een oproep van Daniil Menshikov, het hoofd van de douane in de Oekraïense westelijke regio Lviv. Met het dringende verzoek of mannen niet naar de grens komen. „Alsjeblieft, veroorzaak geen paniek en probeer niet op eigen houtje de grens over te steken”, zei Menshikov. Waarna hij eindigde met de woorden: „De overwinning is aan ons! Leve Oekraïne!”.

‘Oekraïne zal innen’

De mobilisatie zal zo’n negentig dagen duren. En dat betekent dat inwoners voor wie de dienstplicht geldt en reservisten, oproepkrachten van defensie, zich gereed moeten maken voor het Oekraïense leger.

President Zelensky riep eerder al op dat de Oekraïners zoveel mogelijk thuis moesten blijven en vooral niet in paniek moeten raken. Volgens hem is Oekraïne „sterk, staat het land klaar en zullen ze winnen”.

Burgers naar schuilkelders Kiev

Terwijl mannen zich moeten voorbereiden op de dienstplicht, waarschuwde Kiev dat inwoners deze ochtend rekening moeten houden met luchtaanvallen. „Ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde schuilplaats”, riep de gemeente op. Door de straten van hoofdstad Kiev klinkt regelmatig het luchtalarm. Burgers schuilen in metrostations of in kelders. Hoe lager mensen zitten, hoe veiliger het is.

Vannacht rond 04.00 uur (lokale tijd) vonden raketaanvallen plaats in de hoofdstad Kiev. Dat schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter. Hij vergeleek de situatie met de Tweede Wereldoorlog. President Zelensky stelt, in een tv-toespraak, dat Oekraïne opgewassen was tegen de Russische troepen. CNN schrijft dat de Russen zo’n dertig kilometer van Kiev verwijderd zijn.

Rusland claimt operatie tegen militaire doelen

Zelensky sprak dat Rusland vroeg of laat naar de onderhandelingstafel moet komen om de strijd in Oekraïne te beëindigen. Volgens hem is Rusland in staat om ook burgerdoelen te treffen. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dit en claimt geen stukken van Oekraïne te willen bezetten. Het gaat volgens Moskou om een militaire operatie gericht tegen militaire doelen.

#StandWithUkraine hashtag bij massale steunbetuigingen voor Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Leve Oekraïne’: mannen paraat voor leger, burgers Kiev naar schuilkelders
Sluiten