Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Versoepelingen coronamaatregelen: mondkapje en 1,5 meter in de prullenbak

Geen 1,5 meter afstand meer houden. Het mondkapje kan de prullenbak in (of even in je jaszak houden als je met het ov reist). Vandaag is de derde en laatste stap van de versoepelingen van de coronamaatregelen.

De versoepelingen werden bekendgemaakt tijdens de corona-persconferentie van 15 februari. „Het land gaat weer open”, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid toen. Het was de eerste persconferentie tijdens de twee jaar durende corona-pandemie zonder premier Mark Rutte. Collega Kuipers mocht gelijk het goede nieuws brengen.

Nieuw versoepelingen coronamaatregelen vandaag

De laatste stap van de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn nu ingegaan. Vanaf vandaag gelden weer de normale openingstijden voor welke sector dan ook. Er is afscheid genomen van het coronatoegangsbewijs (3G, gevaccineerd, getest of genezen). Ook vervalt de verplichte 1,5 meter afstand houden. Het dragen van een mondkapje vervalt overal, behalve in het openbaar vervoer. Daar vinden medewerkers van trein-, bus-, tram- en metrobedrijven overigens wat van. „Hou nu eens op met die mondkapjes”, is de boodschap. „We kunnen dit niet uitleggen en handhaven is moeilijk.”

Hoewel het 3G-bewijs verdwijnt, moet op plekken waar meer dan 500 mensen binnen bij elkaar komen en geen vaste zitplaats hebben iedereen een negatieve testuitslag laten zien (1G). Het gaat dan om bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

‘Testen voor toegang heeft amper nut’

De verplichte coronatest die iedereen vanaf vandaag moet doen om een groot evenement binnen te mogen bezoeken, scheelt volgens onderzoeker Bas Kolen van de TU Delft hooguit enkele ziekenhuisopnames per dag. „Gemiddeld voorkom je hiermee enkele honderden besmettingen per dag”, bevestigde hij na berichtgeving door de Volkskrant. „Of dat veel of weinig is, dat is niet aan mij.” Kolen becijfert het aantal opnames dat wordt voorkomen op gemiddeld 1,6 tot 3 per dag. In zijn ruwe berekeningen zitten wel wat aannames en onzekerheden, waarschuwt hij. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen evenementen bezoeken waarbij 500 bezoekers of meer aanwezig zijn.

De onderzoeker is uitgegaan van gemiddeld 50.000 bezoekers per dag. Dat is een beredeneerd aantal: uit eerder onderzoek is bekend dat evenementen met meer dan 3000 bezoekers de komende maanden gemiddeld 20.000 tot 25.000 bezoekers per dag zullen trekken. Kolen gaat ervan uit dat ongeveer net zoveel mensen naar evenementen zullen gaan die tussen de 500 en 3000 bezoekers trekken. „Daarvan zijn er een heleboel, maar die zijn niet goed in beeld”, legt Kolen uit.

Eerdere versoepelingen coronamaatregelen

Op 15 februari gingen werden twee coronamaatregelen per direct versoepeld. Het thuiswerk-advies werd minder dringend („helft kantoor, helft thuis”). Thuis mocht vanaf dat moment onbeperkt bezoek worden ontvangen.

Een paar dagen later, vorige week vrijdag, werden openingstijden verruimd. Uitgaansgelegenheden en de cultuursector mochten de deuren weer tot 01.00 uur openhouden. Wel moest een coronatoegangsbewijs worden getoond. Eenmaal binnen was een vaste zitplaats, mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Vanaf die vrijdag gold ook dat wie besmet is na vijf dagen uit isolatie (is nu een week) mag, als je minimaal één dag geen klachten hebt. Die regel blijft vandaag nog overeind.

Op 15 maart heeft het kabinet, dat de coronamaatregelen op de website van de overheid altijd actueel heeft, een zogeheten ‘nieuw weegmoment’. Er wordt dan onder weer gekeken naar de nog geldende mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang en het thuiswerkadvies.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Het is onverantwoord om carnaval te gaan vieren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Versoepelingen coronamaatregelen: mondkapje en 1,5 meter in de prullenbak
Sluiten