Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Carnaval anno 2022: Geen massa’s opzoeken, maar wel de kroeg in

Wel of geen carnaval? Veel, voornamelijk zuidelijke, Nederlanders maakten zich er de afgelopen tijd druk over. Maar daar is licht aan het einde van de tunnel. Grote evenementen zijn er dit jaar niet, maar de feestvierders mogen wel de kroeg in.

De Zuid-Nederlanders hun carnaval ontnemen, blijkt haast onmogelijk. Tijdens de coronacrisis ging het verkleedfestijn twee jaar op rij niet door. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls sprak al eerder uit dat men „carnaval niet kon verbieden”. En daar kreeg hij gelijk in.

Geen carnaval in grote menigten, wel de kroeg in

„Maar houd het beperkt”, is het verzoek van burgemeesters. Het feest moet dit jaar vooral lokaal zijn. De burgemeesters zien liever dat feestvierders van ‘boven de rivieren’ dit jaar carnaval overslaan. Zorgminister Ernst Kuipers sprak eerder in de persconferentie: „Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten”.

Want het coronavirus brengt nog steeds de nodige perikelen met zich mee. Zo liet een woordvoerder van de Brabantse carnavalskoepel weten dat de oudere carnavalsvierders dit jaar wellicht moeten missen. Overigens staan de kroegen in Den Bosch al dagen vol met feestgedruis.

Amper optochten in het zuiden

Zo’n beetje alle optochten gaan in Brabant dit jaar niet door. Alleen in Vinkel is zaterdag en zondag, voor de jeugd, een optocht georganiseerd. Limburg organiseert meerdere kleine optochten. Hoewel grote carnavalsevenementen uit blijven, worden hier en daar kleinschalige carnavalsactiviteiten georganiseerd.

Vandaag draagt voormalig Limburgs gouverneur Theo Bovens in Maastricht het beschermheerschap van de vastelaovend over aan gouverneur Emile Roemer. Wat vastelaovend betekent? In veel Limburgse dorpen en steden wordt het woord ‘vastelaovend’ gebruikt in plaats van carnaval. vastelaovend is afgeleid van het woord ‘vastenavond’, wat eveneens verwijst naar de vastenperiode tot Pasen. Na de overdracht tussen de ‘carnavalsburgemeesters’ begint in meerdere steden het scholierencarnaval. In het weekend is de sleuteloverdracht in Maastricht aan Prins Carnaval, de enige stadsprins in Limburg. Wel zijn er jeugdprinsen in Weert en Roermond.

Versoepelingen

Vanaf vandaag gaan de nieuwe versoepelingen in. De coronapas, de 1,5-meter en de mondkapjes (behalve in het openbaar vervoer) verdwijnen en de normale sluitingstijden voor alle sectoren gelden weer. Daardoor komt er meer ruimte voor carnavalsgangers om het feest op de ‘ouderwetse’ manier te vieren.

De redactie vroeg deze week aan het Metro-panel of ‘voluit hossen’ in deze tijd eigenlijk wel verantwoord is. De Metro-stelling luidt: ‘Het is onverantwoord om carnaval te gaan vieren’.  Epidemioloog en gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg, voormalig directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken en spreker, adviseur en trendwatcher op het gebied van horeca en gastvrijheid Wouter Verkerk, gaven hun visie.

Bijna 150.000 testafspraken voor nieuwe 1G-beleid, maar heeft het nut?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.