Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 23 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kopenhagen nu de corona-brandhaard van Europa, Nederland donkerrood

Nederland kleurt voor de zesde week op rij helemaal donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Maar de absolute corona-brandhaard op dit moment? Dat is Kopenhagen.

Denemarken werd – het lijkt al weer zo lang geleden – vaak als voorbeeld gesteld van hoe het coronavirus moest worden aangepakt. Maar zeker in Kopenhagen is het met het aantal coronabesmettingen helemaal mis.

Nederland nog geen stap omlaag

Nederland zit Europees gezien nu op het hoogste waarschuwingsniveau. Het aantal positieve coronatests daalt wel, ook in vergelijking met andere landen. Maar dat gaat nog nergens snel genoeg om een stap omlaag te kunnen doen.

Limburg heeft naar verhouding de meeste positieve tests van Nederland. In de afgelopen twee kalenderweken zijn daar 18.773 inwoners positief getest, omgerekend 1680 op elke 100.000 inwoners. Daarmee staat Limburg negende op de Europese ranglijst, waar 211 regio’s op staan. Vorige week stond Limburg 5e. Zeeland zakt van de 8e naar de 11e plaats. Noord-Brabant (van 19 naar 26) en Friesland (van 20 naar 22) dalen ook. Dat betekent dat de daling sneller gaat dan op andere plekken.

Kopenhagen: 55.000 besmettingen in twee weken

De Deense hoofdstad Kopenhagen is dus de grootste brandhaard van Europa geworden. Daar zijn in de afgelopen twee weken meer dan 55.000 besmettingen vastgesteld. Omgerekend gaat hem om bijna 3006 op elke 100.000 inwoners. Dat is een stijging van 48 procent ten opzichte van de kaart van vorige week. Ook in de Noorse hoofdstad Oslo stijgt het aantal nieuwe gevallen snel. De beide landen hebben veel besmettingen met de omikronvariant vastgesteld.

Ook op andere plekken stijgt het aantal besmettingen. In totaal staan 153 regio’s op het hoogste alarmniveau, tegen 136 vorige week. Nederland heeft nu te maken met de zwaarste coronamaatregelen, maar misschien is het kabinet daar wel op tijd mee geweest en hollen andere Europese landen nu eens achter de feiten aan.

Elke donderdag een nieuwe coronakaart

De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC. Dat is de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 6 tot en met 19 december. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Ouderen lukraak zonder afspraak op pad om maar een boosterprik te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.