Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Tienduizenden mensen in VS de straat op tegen nieuwe, strenge abortuswet

In de Verenigde Staten zijn tienduizenden demonstranten in verschillende steden de straat op gegaan om te protesteren tegen de strengere abortuswet die sinds 1 september in Texas geldt.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde eerder om deze abortuswet te blokkeren.

Protest tegen abortuswet in Texas

De grootste groep demonstranten verzamelt zich in de hoofdstad Washington, waar bijna 10.000 mensen op een plein in de buurt van het Witte Huis samenkomen om vervolgens richting het Amerikaanse Hooggerechtshof te lopen. Zij protesteren tegen de nieuwe, strengere abortuswet in Texas die sinds 1 september geldt. Deze wet stelt dat vrouwen hun zwangerschap na zes weken niet meer mogen laten beëindigen. Iedereen kan een vrouw of abortuskliniek aanklagen als die de wet overtreedt. Burgers die een vrouw succesvol aanklagen, krijgen een vergoeding van minstens 10.000 dollar (8.600 euro).

Vrouwen weten echter vaak niet binnen zes weken dat ze zwanger zijn: 85 tot 90 procent van alle abortussen wordt na zes weken zwangerschap uitgevoerd, meldt persbureau Reuters. Bovendien maakt de abortuswet geen uitzonderingen wanneer er sprake is van verkrachting of incest. Enkel in het geval van levensgevaar voor de vrouw, mag er een uitzondering worden gemaakt.

‘Ongekende aanval op vrouwen’

Dat het Hooggerechtshof deze wet niet blokkeerde, is opvallend. Het hof erkent namelijk sinds 1973 het recht op abortus zolang de foetus niet levensvatbaar is, dat wil zeggen tot ongeveer de 24e zwangerschapsweek. Toch kreeg de staat Texas de wet erdoor, iets wat de Amerikaanse president Joe Biden een „ongekende aanval op de grondwettelijke rechten van vrouwen” noemde. Actievoerders zijn verbolgen over de nieuwe wet en trokken door het hele land de straten op. Ze hielden borden vast met teksten als ‘Maak abortus legaal’, ‘Houd je wetten van mijn lichaam af’ en ‘Bemoei je met je eigen baarmoeder’. Ook waren er tegendemonstranten, en de twee groepen werden door de oproerpolitie uit elkaar gehouden. Over twee dagen komt het hof opnieuw bijeen om zich nogmaals over de wet te buigen.

Uber gaat vanwege abortuswet aangeklaagde taxichauffeurs bijstaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.