Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Coronademonstranten gaan vandaag de regenachtige straten van Amsterdam op

Vandaag gaan coronademonstranten opnieuw de straat op. De tegenstanders van de coronamaatregelen verzamelen zich om 12.00 uur op de Dam, waarna ze een wandeltocht van 5 kilometer door het centrum van Amsterdam maken.

De demonstranten roepen elkaar op om, ondanks te regen, toch te komen.

Coronademonstranten in Amsterdam

De actievoerders lopen vanaf de Dam via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen een route door het centrum van Amsterdam. Meer dan zeventig organisaties zijn onderdeel van het protest, meldt initiatiefnemer Michel Reijinga. „Wij strijden voor een nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!”, zegt de actievoerder.

Speciaal telbureau

Na het vorige protest tegen de coronamaatregelen, dat begin september plaatsvond, ontstond er enige discussie over het aantal demonstranten dat aanwezig was in Amsterdam die dag. Volgens de politie en gemeente waren het er tienduizenden, maar volgens de organisatoren liepen de cijfers in de honderdduizenden. Om verwarring deze keer te voorkomen, zet de organisatie een helikopter in, net als een speciaal bureau dat het aantal demonstranten gaat tellen. Hoeveel dat er naar verwachting gaan zijn, is niet duidelijk. Het kan zijn dat de regen roet in het eten gooit en de opkomst lager zal zijn dan verwacht. Op basis van videobeelden en ooggetuigen zijn er naar schattig inmiddels ‘duizenden’ mensen naar de Dam gekomen. „Het weer speelt ons parten”, zegt Reijinga op NPO Radio 1. „Maar we gaan proberen de 100.000 bezoekers te halen.”

Op Twitter roepen demonstranten elkaar op om, ondanks het slechte weer, toch te komen. „Als je nu niet van je laat horen, zal de zon nooit meer schijnen. Die ‘tijdelijke’ maatregel moet van tafel”, klinkt het onder andere. Maar er klinken ook tegengeluiden: „Nee, de coronapas is niet normaal of leuk. Maar heel corona is niet normaal of leuk. Dus even met z’n allen de schouders eronder. Dan komen we er sterker en sneller uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronademonstranten gaan vandaag de regenachtige straten van Amsterdam op
Sluiten