Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 4 sep 2021

Uber gaat vanwege abortuswet aangeklaagde taxichauffeurs bijstaan

Taxi-apps Uber en Lyft gaan taxichauffeurs bijstaan die worden aangeklaagd vanwege de zeer strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Texas. Volgens de nieuwe wet zijn ook de taxichauffeurs die vrouwen naar een abortuskliniek brengen strafbaar.

Vrouwen in Texas mogen sinds woensdag hun zwangerschap na zes weken niet meer laten beëindigen. Iedereen kan een vrouw die deze wet overtreedt wettelijk aansprakelijk stellen. Datzelfde geldt voor of iemand die haar helpt, bijvoorbeeld een taxichauffeur. Ook familieleden, zorgpersoneel of receptionisten van een kliniek kunnen met een aangifte te maken krijgen van mensen die ze totaal niet kennen.

Fonds voor juridische kosten taxichauffeurs

„Dit is een aanval op de toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en hun recht om te kiezen”, schreef topman Logan Green van Lyft op Twitter. Hij heeft een fonds opgericht om de juridische kosten te dekken voor als chauffeurs worden aangeklaagd vanwege het vervoeren van vrouwen naar een abortuskliniek.

Uber-topman Dara Khosrowshahi reageerde op het bericht van Green en zei dat Uber hetzelfde zal doen. Green maakte ook bekend dat Lyft 1 miljoen dollar gaat doneren aan Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die abortusklinieken runt.

Ook Shar Dubey, de baas van Tinder, heeft zich kritisch uitgelaten over de nieuwe wet. „25 jaar geleden emigreerde ik van India naar de VS. Ik ben geschokt dat ik nu in een staat woon waar vrouwenrechten verder achterlopen dan in andere delen van de wereld, inclusief India”, schrijft ze in een verklaring. Het hoofdkantoor van haar bedrijf staat in Texas. Dubey belooft een fonds op te richten dat de kosten zal vergoeden al een medewerker een abortus buiten Texas wil plegen.

Biden onderzoekt manieren om wet te omzeilen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn regering opdracht gegeven om uit te zoeken wat de federale overheid kan doen om zeker te stellen dat Texaanse vrouwen toegang krijgen tot een veilige en legale abortus. Ook laat hij kijken naar manieren waarop vrouwen en abortusklinieken de „bizarre en extreme” wet kunnen omzeilen.

Extra maatregelen vanwege drukte Zandvoort, maar het kwaad is al geschied

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Uber gaat vanwege abortuswet aangeklaagde taxichauffeurs bijstaan
Sluiten