Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Televisie 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

André van Duin ontroert met vertaling van ‘Vincent’ van Martine Bijl: ‘Poeh, tranen’

Berend Boudewijn spreekt zaterdagavond bij Matthijs Gaat Door over zijn overleden echtgenote Martine Bijl, en haar nagelaten werk dat hij heeft verzameld in het boek Van dit en dat en van alles wat. Als eerbetoon zingt André van Duin Vincent, een nummer van Don McLean en vertaald door Martine Bijl. Het leidt tot grote ontroering bij de kijkers.

„De cirkel is rond”, schrijft een twitteraar.

‘Ik miste haar, en ze was bij me’

De 85-jarige regisseur Berend Boudewijn heeft een boek vol verhalen van zijn in 2018 overleden echtgenote Martine Bijl uitgebracht. Van dit en dat en van alles wat bestaat uit brieven, dagboekfragmenten, theatersolo’s en e-mails van de geliefde zangeres, actrice en presentatrice. Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk vertelt de regisseur over het project en het grote gemis, dat er nog altijd is. Hij noemt de periode dat hij aan het boek werkt een tijd die hem „veel gebracht” heeft. „Zij zat constant op mijn schouder, want zij had hoge normen, inhoudelijk. Maar ze was er niet als een schooljuf, eigenlijk was ze altijd bezorgd, dat het misschien niet goed genoeg zou zijn voor mij. Ik miste haar, en ze was bij me.”

André van Duin zingt Vincent

Uiteindelijk noemt hij het heerlijk om aan het boek te werken. „Ik wilde laten zien dat ze een groot styliste was. Ze was echt een goede schrijver. Ik deed het niet alleen voor mezelf, om verdriet kwijt te raken, maar ik wil ook de wereld inpeperen dat het een groot talent was”, lacht Boudewijn wat schaapachtig. Aan het einde van het gesprek heeft Matthijs een verrassing voor de regisseur. André van Duin heeft een dag eerder in de studio het nummer Vincent gezongen: een nummer van Don McLean, dat Martine Bijl vertaald heeft naar het Nederlands. Vanwege opnames voor Heel Holland Bakt kon Van Duin niet live aanwezig zijn.

Boudewijn is zichtbaar blij met Van Duins vertaling van het nummer, en zorgt ervoor dat zijn vrouw meteen de credits krijgt. „Mooi. En ook een leuke tekst, trouwens.” Kijkers laten weten zeer ontroerd te zijn door het optreden. „Potver! Wat prachtig. Even janken, hoor”, schrijft iemand op Twitter. Een andere Twitteraar concludeert dat „de cirkel rond is”. Bekijk het optreden hieronder terug:

Britse zanger Ed Sheeran dinsdag te gast bij Eva Jinek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.