Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 3 okt 2021

Johnson weigert arbeidsmigranten, ondanks Brits personeelstekort na Brexit

De Britse premier Boris Johnson wil niet terugvallen op het binnenlaten van „enorme aantallen” buitenlandse arbeidsmigranten om economische problemen op te lossen. De bevoorradingsproblemen die hebben geleid tot lege schappen in supermarkten en benzinetekorten bij pompstations horen volgens hem bij de „overgangsperiode” na de Brexit en de coronapandemie.

De premier toonde bij de BBC begrip voor de onvrede over de lange rijen bij benzinestations. Er zijn bevoorradingsproblemen ontstaan door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs. Dat probleem speelt volgens Johnson ook in andere landen.

Johnson bang voor ongecontroleerde immigratiestroom

„Zelfs in China is sprake van een tekort aan vrachtwagenchauffeurs”, aldus Johnson. De premier benadrukte dat benzinetekorten inmiddels vooral worden veroorzaakt door toegenomen vraag.

Britse bedrijven morren al langer dat het door het vertrek uit de EU lastiger is geworden om voldoende arbeidskrachten te vinden. Johnson ziet het naar eigen zeggen niet als een uitweg om op grote schaal personeel uit het buitenland te halen. De premier zei dat hij geen problemen wil oplossen door „aan de grote hendel te trekken met het opschrift ‘ongecontroleerde immigratie'”. Zijn regering heeft wel tijdelijke visa afgegeven voor duizenden chauffeurs, maar dat heeft hij een voorbeeld genoemd van „gecontroleerde migratie”.

Nieuw economisch model na Brexit

De premier legde uit dat hij geen stap terug wil doen naar het „oude, mislukte model” waarbij laagopgeleide mensen voor lage lonen komen werken. Hij zei dat Britten in 2016 en 2019 hebben gekozen voor verandering en een nieuw economisch model. In 2016 vond het brexitreferendum plaats en in 2019 waren er landelijke verkiezingen die zijn gewonnen door zijn Conservatieve Partij. Johnson legde de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de bevoorradingsproblemen vooral neer bij het bedrijfsleven. „Het is uiteindelijk vooral aan hen om een oplossing te vinden”, zei hij.

De oppositie houdt Johnson zelf verantwoordelijk voor de chaos die is ontstaan door de bevoorradingsproblemen. Oppositieleider Keir Starmer van de linkse Labourpartij sprak in een opiniestuk in de populaire krant The Sun over een „crisis die is veroorzaakt door de incompetentie van de premier”. Topfiguren uit het bedrijfsleven zeggen volgens Starmer dat ze hun zorgen maanden geleden al hebben gedeeld met de regering.

McDonald’s zonder milkshakes

Eerder schreef Metro al over het feit dat veel Europese werknemers het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten na de Brexit, met als gevolg dat McDonald’s milkshakes van het menu moest halen omdat er niet voldoende levering was. Restaurantketen Nando’s moest zelfs noodgedwongen 45 vestigingen sluiten omdat er geen kip geleverd kon worden. En ook KFC meldde vorige maand dat niet alle producten op voorraad zijn.

Ook de coronapandemie speelt mee. Sinds afgelopen zomer is er sprake van een zogeheten ‘pingdemic’. Dat betreft werknemers die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Van de Britse corona-app krijgen die een seintje, of ping, dat ze in quarantaine moeten.

Britse leger helpt met bevoorrading tankstations vanwege brandstoftekort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johnson weigert arbeidsmigranten, ondanks Brits personeelstekort na Brexit
Sluiten