Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tekort aan CO2 zorgt voor lege schappen in Groot-Britannië

De beslissing van kunstmestproducent CF Industries om twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijzen in Europa, heeft onverwachte gevolgen voor de Britse voedselindustrie. Die kampt daardoor nu met een tekort aan CO2, dat gebruikt wordt om dieren in het slachthuis te bedwelmen, maar ook bij het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs. De koolstofdioxide is een bijproduct van het maken van kunstmest.

De Britse voedingsindustrie heeft de laatste tijd al veel moeite om de schappen in supermarkten gevuld te krijgen en voldoende te leveren aan andere klanten, zoals fastfoodrestaurants. Dat heeft te maken met tekorten aan personeel, die deels worden veroorzaakt door de brexit.

McDonald’s zonder milkshakes

Veel Europese werknemers hebben het Verenigd Koninkrijk verlaten, met als gevolg dat McDonald’s milkshakes van het menu moest halen omdat er niet voldoende levering was. Restaurantketen Nando’s moest zelfs noodgedwongen 45 vestigingen sluiten omdat er geen kip geleverd kon worden. En ook KFC meldde vorige maand dat niet alle producten op voorraad zijn.

Ook de coronapandemie speelt mee. Sinds afgelopen zomer is er sprake van een zogeheten ‘pingdemic’. Dat betreft werknemers die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus. Van de Britse corona-app krijgen die een seintje, of ping, dat ze in quarantaine moeten.

CO2-tekort raakt vleesverwerkende industrie

Het CO2-tekort treft ook diepvriesproducten. Onlinesupermarkt Ocado stopt de levering daarvan omdat er geen droogijs meer was. Ook de vleesverwerkende industrie waarschuwt al. CO2 wordt vooral gebruikt voor het bedwelmen van varkens en kippen. De levering van rundvlees en lamsvlees zal daardoor minder geraakt worden, maar omdat het gas ook bij het verpakken gebruikt wordt, kunnen die vleessoorten tot bijna een week minder lang houdbaar worden.

Verder heeft ook de frisdrankindustrie behoefte aan CO2 voor het maken van prik. Volgens de branchevereniging van frisdrankbedrijven kijkt die sector naar alternatieve bronnen van CO2.

Brits koningshuis bang om Schotland te ‘verliezen’, zet William en Kate in als lijm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.