Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 3 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Deal or No Deal is terug, met Buddy Vedder: grote naam om op te volgen

Postcode Loterij Deal or No Deal staat bij velen in het geheugen gegrift als dé spelshow van RTL 5 gepresenteerd door Beau van Erven Dorens. In 2009 verdween het programma van de buis, maar nu is de spelshow weer terug. Dit keer neemt één van de jongste gezichten van RTL het presentatiestokje over. Vanaf vanavond verschijnt de 27-jarige Buddy Vedder op de buis, bekend van zijn rol als presentator bij het Junior Songfestival en als acteur in GTST.

Net als vele anderen keek de jonge presentator 15 jaar geleden naar Deal or No Deal, een spel dat is afgeleid van Miljoenenjacht. Het programma gaat om het openen van boxen met daarin geldbedragen. Het doel is om weg te gaan met een zo hoog mogelijk bedrag, dat kan oplopen tot 200.000 euro. „Ik keek het programma voor het eerst met mijn moeder op de bank en ik weet nog dat zij altijd eerder ging dealen dan ik. Als kind heb je niet door hoeveel geld zoiets is. Ik kan me herinneren dat ze zei: deal maar, wees blij met wat je hebt”, vertelt Vedder.

Spelletjes liefhebber

De liefde voor spelletjes is nooit weggegaan bij de presentator. Zo kijkt hij nog vaak naar programma’s al 1 tegen 100, Tien voor Taal en Miljoenenjacht, maar houdt hij er ook van om een analoog spelletje te spelen met zijn vriendin of zijn moeder. Toen hij gevraagd werd als presentator voor Deal or No Deal, ging dan ook een lange droom in vervulling. „Het is nog steeds een beetje bizar. Mijn liefde voor televisie is ontstaan bij dit soort programma’s. Een show presenteren als Deal or No Deal is echt een droom voor mij en als het dan lukt, dan is het wel bijzonder.”

De jonge presentator moest wel even slikken, toen hij besefte dat hij Beau van Erven Dorens zou gaan opvolgen. „Beau heeft echt een grote naam. Het wist als presentator echt een eigen stempel op het programma te zetten. Het was wel makkelijker geweest om een minder grote naam op te volgen, maar ik vind het anderzijds ook heel vet dat RTL mij het vertrouwen geeft. Ze denken: dit kan Buddy wel.”

Franse en Amerikaanse versie van Deal or No Deal kijken als voorbereiding

Om zich goed voor te bereiden op het presenteren van Deal or No Deal, keek Vedder naar de Franse en Amerikaanse versie van het spelprogramma. „Alhoewel de Amerikaanse versie met veel reclame en grootsheid is opgezet, zijn er toch mooie quotes die ik heb onthouden van de presentator. Zo vroeg hij een kandidaat wanneer het de laatste keer was dat hij nee zei tegen 30.000 dollar. Zoiets maakt wel indruk, dat je laat zien wat er gebeurt als een kandidaat ‘no deal’ zegt. Maar ik heb mezelf ook voorbereid door het spel aan de keukentafel met mijn vriendin te spelen. Zij speelde de bank, ik de host. Dat werkte super goed, als voorbereiding.”

Hoe de presentatiestijl van Vedder er uit zal zien? „Ik denk dat ik mezelf vrij dienstbaar open stel naar de kandidaten. Ik vind het leuk om het eigen verhaal van iemand te horen. Ook laat ik kanten van mezelf zien, die mensen misschien niet van me gewend zijn.”

Vedder: ‘Ik wil nu bezig zijn met het nu’

Een ander programma wat Vedder de komende tijd gaat presenteren met Jamai Loman is The Voice Kids, in opvolging van Martijn Krabbé, die het stokje overdraagt. Dat is voor de jonge presentator wederom een droom die in vervulling gaat. „Er is zoveel gebeurd het laatste jaar. Als al je dromen zijn uitgekomen, zou je weer nieuwe doelen kunnen stellen, maar ik vind het juist wel goed om dat even niet te doen. Ik wil nu bezig zijn met het nu, in plaats van zien wat er morgen kan gebeuren. Als ik dit met mijn volle focus ga doen, komt de volgende klus vanzelf.”

De eerste aflevering van Deal or No Deal begint vanavond (zondag) om 21.30 uur op RTL4, met Gerard Joling als speciale gast. De uitzending is een opfrisser voor het geheugen van het publiek, na de VIP-uitzending komt Deal or No Deal weer terug met het originele concept van de spelshow op RTL5, op werkdagen om 22.00.

Wéér singles die liefde zoeken op tv: dit zijn de 10 Videoland-vrouwen van Are You The One?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.