Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Britse leger helpt met bevoorrading tankstations vanwege brandstoftekort

Groot-Brittannië kampt met een groot brandstoftekort bij pompstations. Daarom heeft de Britse overheid nu besloten om de tankstations in het land vanaf maandag te laten bevoorraden door het leger. Bijna tweehonderd legermedewerkers, onder wie honderd chauffeurs, worden ingezet om brandstof te distribueren, aldus de overheid in een verklaring.

Het brandstoftekort is ontstaan doordat er een tekort is aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens de transportbranche komt het land momenteel 100.000 vrachtwagenchauffeurs tekort, waardoor de bevoorrading van tankstations moeizaam gaat. Daarnaast is er volgens de Britse overheid een ‘ongekende vraag’ naar brandstof.

Uittocht van buitenlandse werknemers

Door de brexit is het niet meer mogelijk om zonder visum in Groot-Brittannië te wonen en te werken. Dat zorgde, in combinatie met de coronapandemie, voor een uittocht van buitenlandse werknemers. Ook heeft het land te maken met vergrijzing.

Om het tekort aan vrachtwagenchaffeurs op te lossen, neemt de overheid ook extra visamaatregelen om buitenlandse chauffeurs aan te trekken. Driehonderd chauffeurs mogen meteen komen en de regeling voor noodvisa van transportchauffeurs wordt verlengd naar volgend jaar. Bedrijven hadden tot extra maatregelen opgeroepen omdat de eerdere maatregelen, die tot eind dit jaar zouden gelden, onvoldoende bleken om de brandstofcrisis het hoofd te bieden.

Volgens de Britse branchevereniging voor pomphouders, Petrol Retailers Association (PRA), zal het nog weken duren voordat de brandstofvoorraad van de pompstations weer op niveau is. Ruim een kwart van de pomphouders had volgens de PRA eerder deze week geen benzine meer.

Brandstoftekort zorgt voor gesloten tanstations

Volgens de overheid wordt er nu weer meer brandstof naar de pompen gebracht dan er verkocht wordt en is er geen landelijk brandstoftekort. Maar het straatbeeld zegt wat anders. Sommige pompstations zijn gesloten of hebben bordjes hangen dat er geen brandstof meer te koop is, met name in de hoofdstad Londen. Ook zijn er lange wachtrijen bij pompstations. Er waren al opstootjes tussen automobilisten vanwege het brandstoftekort. Sommige mensen vullen zelfs waterflessen met brandstof.

Eerder deze maand bleek al dat veel Britse winkels moeite hebben om schappen gevuld te krijgen. Dat komt door een tekort aan CO2, dat gebruikt wordt om dieren in het slachthuis te vergassen, maar ook nodig is om producten vacuüm te kunnen verpakken. Ook fastfoodtekens merkten hier de gevolgen van. Zo moest restaurantketen Nando’s een aantal vestigingen sluiten omdat er geen kip geleverd kon worden.

Organisatie Gouden Kalveren herkent zich niet in kritiek op eerste genderneutrale editie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.