Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 okt 2021

Olieprijs stijgt verder: zoveel betaal je nu voor benzine

De Nederlandse benzineprijs is dit weekend nog verder opgelopen, nadat er vrijdag al voor het eerst meer dan 2 euro per liter moest worden betaald. Dat komt naar voren uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de aanbevolen olieprijs bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen.

Door de stijging van prijzen betaal je nu voor een liter E10 (Euro95) gemiddeld 2,012 euro. Naast de benzineprijs staan ook de prijzen voor lpg en diesel op recordhoogtes. Voor een liter lpg moet 1,032 euro worden neergeteld. Een liter diesel kost 1,667 euro.

Stijging in olieprijs heeft een verband met de coronacrisis

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in de provincie Groningen nog steeds mogelijk om E10 voor 1,72 euro per liter te tanken.

De aanleiding hiervan is de opgelopen olieprijs, waardoor je wereldwijd steeds meer betaalt voor benzine. Nu de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis neemt de vraag naar olie in rap tempo toe. Maar de capaciteit van olieproducenten is achtergebleven. Zij kunnen nu niet goed aan de stijgende vraag voldoen. Wat ook meespeelt, zijn de oplopende prijzen voor energie. Gas en kolen zijn sterk in prijs gestegen en daarmee wordt olie als goed alternatief gezien.

Niet alleen olie stijgt, maar ook gas

Ook in het nieuws: Azerbeidzjan heeft aangegeven Europa te willen helpen aan extra gas door de eigen export op te voeren. Maar daarvoor moeten dan wel eerst nieuwe verkoopcontracten worden afgesloten, heeft de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev gezegd in een interview met het Spaanse persbureau EFE.

Als nieuwe gesprekken nu beginnen, zou Azerbeidzjan volgens het staatshoofd de gasexport komende winter al kunnen verhogen. Aliyev voegde eraan toe dat aardgas uit zijn land een goedkopere oplossing is voor mogelijke tekorten, dan extra gas inkopen uit andere landen.

Gasprijzen in Europa stijgen hard

De gasprijzen in Europa zijn de laatste tijd hard gestegen. Dat werd in de hand gewerkt door de afgelopen relatief koude winter, waardoor de voorraden zijn geslonken. Daarnaast is de vraag vanuit Azië hoog doordat de industrie een inhaalslag maakt nu het economisch herstel van de coronacrisis is begonnen. Hierdoor bestaat de vrees dat er komende winter een gastekort zou kunnen ontstaan. Nu moeten sommige energiebedrijven voor hun centrales al naar kolen overstappen om te zorgen voor genoeg stroom.

Azerbeidzjan staat al decennia bekend om zijn olie- en gasreserves. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de Duitsers zelfs met plannen om het land, dat toen nog onderdeel was van de Sovjet-Unie, te veroveren en zo de olievelden rond Bakoe in handen te krijgen. Maar zover is het nooit gekomen. Het land aan de Kaspische Zee levert de laatste tijd al gas aan een aantal landen in de Europese Unie, onder meer aan Italië en Griekenland.

Speech Greta Thunberg mondt uit in roast van wereldleiders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Olieprijs stijgt verder: zoveel betaal je nu voor benzine
Sluiten