Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump komt met eigen social mediaplatform in protest tegen ‘big tech’

Het zit Donald Trump, oud-president van de Verenigde Staten, nog steeds erg hoog dat hij geen toegang meer heeft tot Facebook en Twitter. Daarom heeft hij besloten zijn eigen social mediaplatform op te richten: TRUTH Social.

Hij zegt dit te doen om de strijd aan te gaan met „de tirannie van de big tech”.

Verbannen van social media

Sociale media speelden een grote rol in de campagne van Trump toen hij zich in 2017 en 2020 verkiesbaar stelde als president. Ook tijdens zijn presidentschap was social media zijn favoriete communicatiemiddel. Gedurende deze tijd werd hij door Facebook en Twitter al goed in de gaten gehouden vanwege zijn vaak beledigende, opruiende of ronduit foutieve berichtgeving. Meerdere van dit soort berichten werden door de platformen verwijderd.

De druppel die de emmer echter deed overlopen was de Capitolbestorming. In reactie op het verlies van Trump in de presidentsverkiezingen van 2020 bestormden zijn supporters op gewelddadige wijze het Capitool in Washington. Trump noemde deze geweldplegers ‘patriotten’ en toonde weinig berouw naar aanleiding van de gebeurtenis. Hierna werd de oud-president van Facebook en Twitter verbannen en sindsdien zijn zijn accounts geblokkeerd.

Trump komt met eigen social mediaplatform

Meerdere rechtszaken mochten tot nu toe niet baten en Trump krijgt zijn toegang niet terug. Daarom komt hij volgende maand met een eigen platform: TRUTH Social. Het social mediaplatform is onderdeel van Trump Media & Technology Group (TMTG) en zal in eerste instantie alleen voor genodigden zijn. In het voorjaar van 2022 moet het platform voor het hele land beschikbaar komen.

Trump zegt in een verklaring dat hij zijn afwezigheid op social media ‘onaanvaardbaar’ vindt, en wil een rivaal worden voor de liberale media. „Ik heb TRUTH SOCIAL en TMTG gecreëerd om in opstand te komen tegen big tech. We leven in een wereld waar de Taliban enorm aanwezig zijn op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president het zwijgen wordt opgelegd”, aldus Trump in een verklaring.

Gedoemd te falen

Een technologie-expert van BBC denkt dat het plan van de oud-president gedoemd is om te falen. „Hij wil een rivaal worden van Twitter en Facebook, maar dat gaat simpelweg niet gebeuren. Dit nieuwe platform is van nature al enorm politiek. Als hij echt gehoord wil worden, moet hij weer toegang krijgen tot de Big Tech platforms. Maar dat zit er voorlopig niet in.”

Meghan Markle in brief aan Amerikaans Congres: ‘Betaald ouderschapsverlof moet een recht zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donald Trump komt met eigen social mediaplatform in protest tegen ‘big tech’
Sluiten