Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Gommers ziet toename coronapatiënten: ‘Nadenken over vaccinatieplicht’

Een gefrustreerde Diederik Gommers heeft bij Op1 zijn zorgen geuit over het aantal ic-verpleegkundigen dat de zorg verlaat door de hoge werkdruk. „Mensen verlaten het vakgebied”, luidt de ic-arts de noodklok. Hij wil dat er wordt nagedacht over een vaccinatieplicht of het herinvoeren van coronamaatregelen. „Als dit zo doorgaat komen we op den duur misschien wel uit op een capaciteit van 600 ic-bedden.”

Volgens Gommers liggen er momenteel te veel coronapatiënten in de ziekenhuizen. Als dat aantal patiënten niet snel afneemt, moet de reguliere zorg afgeschaald worden. „We moeten keuzes maken. Als we willen dat operaties door blijven gaan, dan moeten de coronabesmettingen omlaag. We moeten iets doen aan de toestroom patiënten in de ziekenhuizen.”

Hij vraagt kijkers daarom ‘solidair’ te zijn met de zorg en ‘na te denken’. „Help ons. Wij moeten nu operaties gaan afzeggen door de stroom coronapatiënten. De mensen die ook recht hebben op een behandeling krijgen nu minder aandacht.” Een situatie die maar op twee manieren kan worden opgelost: het verplicht stellen van vaccinaties of het herinvoeren van coronamaatregelen. „Maar daarover gaat uiteindelijk de politiek.” In de zomer zei Gommers niet te verwachten dat de ziekenhuizen zouden overlopen met coronapatiënten door de opkomst van de Delta-variant.

Gommers wil niet pleiten voor vaccinatieplicht

Politicus René Paas van het CDA, ook tafelgast bij Op1, haakt in op de woorden van Gommers. „Waarom reserveer je dit debat alleen voor politici? Dat is ondemocratisch. Je legt de opties wel op tafel, maar je zegt niet: voer de vaccinatieplicht in, terwijl ik je dat bijna hoor zeggen. Ik zou zeggen: maak je keuze af.”

Daarop zegt de ic-arts dat hij ‘daar niet over gaat’. „Ik pleit ervoor om het gezamenlijk op te lossen. Het is een keuze van alle Nederlanders. We moeten samen beslissen of we een vaccinatieplicht willen invoeren of strengere maatregelen willen doorvoeren.” Talkshowhost Charles Groenhuijsen doet een paar suggesties: de mondkapjesplicht weer invoeren en de horeca dicht. „Ja, dat moet dan. Want we moeten die infectiecijfers omlaag brengen.”

Volgens CDA’er Paas gaat het benoemen van een vaccinatieplicht erg ver. „De politiek heeft altijd gezegd dat je laten vaccineren vrijwillig is. Met het coronapaspoort kwam er al een lading kritiek, omdat niet vaccineren toch gevolgen bleek te hebben. Dit is de volgende stap. Zo kun je niet meer volhouden dat vaccineren vrijwillig is.”

https://twitter.com/woukevscherrenb/status/1450931282125406209

Ic-capaciteit neemt af: ‘Mensen zitten er doorheen’

Volgens Gommers wordt er door de politiek te makkelijk gesproken over het opschalen van de ic-capaciteit. „Je kunt niet vragen aan de ic om op te schalen, wanneer alle maatregelen weg zijn. Een opschalingsplan werkt alleen als we in een crisis zitten. Dat zitten we niet, want we hebben versoepeld.”

Ook wijst hij naar de ic-capaciteit die een stuk lager ligt dan tijdens de eerste coronagolf door de uitstroom van verpleegkundigen. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in april vorig jaar, lagen er meer dan 1500 mensen op de intensive cares. Dat aantal kan niet meer gehaald worden, denkt Gommers. Als de ic-zorg wordt opgeschaald, komen ‘we echt niet meer boven het maximumaantal van 1150 ic-bedden’. „Maar eigenlijk is er niet veel meer ruimte om zorg te bieden aan 950 ic-bedden. We hebben die verpleegkundigen gewoonweg niet, mensen zitten er doorheen. Als de druk zo hoog blijft, zitten we volgend jaar zomer misschien wel op maar 600 ic-bedden.”

De ic’s behandelen momenteel 165 ernstig zieke mensen met Covid-19. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu in totaal 650 coronapatiënten.

Diederik Gommers bij Op1: ‘We leven de komende jaren met covid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gommers ziet toename coronapatiënten: ‘Nadenken over vaccinatieplicht’
Sluiten