Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Derde prik in Nederland: Gezondheidsraad adviseert booster voor sommige groepen

Een booster, oftewel een derde coronaprik, is volgens de Gezondheidsraad voor sommige kwetsbaren wenselijk. Hun advies is bedoeld voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Ook als de effectiviteit van het vaccin afneemt adviseert de Raad een extra prik.

Het demissionaire kabinet neemt uiteindelijk een definitief besluit over het derde coronavaccin. Maar adviezen van de Gezondheidsraad zijn tot nu toe veelal opgevolgd. Een afweerstoornis of verstoord immuunsysteem komt voor bij bijvoorbeeld transplantatiepatiënten. Bij hen werken de huidige coronavaccinaties niet voldoende. Wie uiteindelijk een extra prik moeten halen, bepaalt het RIVM.

Gezondheidsraard: ‘Derde prik bij dalende effectiviteit vaccin’

Virologen en coronadeskundigen legden al vaker uit dat gevaccineerden niet ernstig ziek worden als ze toch besmet raken. Voorlopig is een booster niet nodig voor andere groepen volgens de Gezondheidsraad. Maar de effectiviteit van de vaccins neemt wel in loop van tijd af. Daardoor raken ook gevaccineerden besmet met corona. De Raad verwacht dan ook dat op langere termijn een derde prik voor andere groepen nodig is. De ouderen moeten dan als eerste voor een boostervaccinatie.

Gevaccineerden die het Janssen-vaccin kregen, hoefden maar één prik te halen. Als zij een booster krijgen, wordt het dus hun tweede vaccinatie. Maar volgens de Raad staan mensen zonder vaccinatie nu voorop. Een extra vaccinatieronde is nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen.

Andere landen hebben booster al, Nederland volgt

Waarom een booster? Volgens de Gezondheidsraad zorgt een derde prik voor nieuwe antistoffen en dus een ‘boost’ voor het afweersysteem. Doordat de effectiviteit van vaccins afneemt, kan de derde prik ervoor zorgen dat de bescherming weer beter wordt. Maar niet iedereen ziet het nut van een derde vaccinatie. Sommige wetenschappers en deskundigen twijfelen aan de noodzaak.

In buitenlandse media klinken al veel geluiden over de booster. Landen als Duitsland, Frankrijk en België bieden kwetsbaren en ouderen een extra prik aan. In Israël en Hongarije mag iedereen zelfs een booster halen. Dat willen de Amerikanen straks ook gaan doen.

Goedkeuring van vaccins

In Europa zijn nog geen vaccins goedgekeurd voor een aanvullende prik. Pfizer en BioNTech hebben een aanvraag ingediend bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. De vaccinwaakhond wil in de komende weken zijn oordeel klaar hebben. Moderna heeft wat onderzoeksresultaten gedeeld met het bureau, als voorbereiding op een aanvraag voor een boosterinjectie.

Amerikaans ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Derde prik in Nederland: Gezondheidsraad adviseert booster voor sommige groepen
Sluiten