Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 9 sep 2021

Uitgelekt: Shell werknemers verplicht te vaccineren, anders dreigt ontslag

Oliemaatschappij Shell overweegt om een vaccinatieplicht in te voeren voor het personeel. Dat is duidelijk geworden op basis van een uitgelekte interne memo, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Medewerkers die werken op booreilanden en andere afgelegen locaties zouden als eersten worden verplicht zich te vaccineren tegen het coronavirus. Mensen die op kantoor werken zouden „na verloop van tijd” onderworpen worden aan verplichte vaccinaties. Diegenen die weigeren, zouden in het uiterste geval worden ontslagen.

Naar verwachting veel weerstand onder Shell werknemers in Golf van Mexico

Een Nederlandse woordvoerder van Shell wilde niet ingaan op de interne memo en de mogelijke gevolgen voor Nederlandse werknemers. Volgens de Financial Times staat er onder meer in dat Shell geen pionier” moet zijn op het gebied van de vaccinatieplicht en in de pas moet lopen met regeringen en de samenleving over deze controversiële kwestie”. Ook staat in het document dat tegenstanders van de vaccinatieplicht waarschijnlijk „luidruchtig” zullen zijn en dat er naar verwachting meer weerstand zal zijn bij werknemers in de Golf van Mexico vanwege de lagere vaccinatiegraad in die regio.

Personeel van olie- en gasbedrijven werkt wekenlang op booreilanden, soms honderden kilometers voor de kust. Medewerkers worden per helikopter heen en weer gevlogen. Vorige maand lieten de Amerikaanse olieproducenten Hess en Chevron al weten dat ze eisen dat personeel dat werkt in de Golf van Mexico is gevaccineerd. Shell heeft daar ook meerdere booreilanden.

Niet alleen Shell, maar ook Facebook, Google en Mircosoft verplichten hun werknemers zich te vaccineren

In verschillende landen, waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, mogen werkgevers vragen of hun werknemers zijn gevaccineerd. In de VS maken bedrijven als Facebook, Google en Microsoft daar gebruik van door van personeel te eisen dat ze zijn ingeënt. En in Frankrijk geldt dezelfde plicht voor zorgmedewerkers.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei recent nog dat een vaccinatieplicht in Nederland is uitgesloten. De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan”, zei hij naar aanleiding van het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan om ook voor Nederlands personeel een vaccinatie-eis in te stellen.

Wereldwijd veel coronademonstraties

Wereldwijd zijn er veel demonstraties op te merken tegen coronamaatregelen en vaccinatieplichten. In Frankrijk kwamen in juli 200.000 mensen bij een om te protesteren. Bij de laatste demonstratie op de Dam in Amsterdam waren zo’n 10.000 mensen aanwezig. Het was daar zo druk, dat de gemeente mensen opriep niet meer naar de Dam te komen.

„Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren”, aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen „toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire”.

Italië overweegt vaccinatieplicht als niet genoeg mensen zich laten inenten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Uitgelekt: Shell werknemers verplicht te vaccineren, anders dreigt ontslag
Sluiten