Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote meerderheid werkgevers wil weten of personeel gevaccineerd is

Een grote meerderheid van de Nederlandse werkgevers wil weten of hun werknemers zijn gevaccineerd. Uit een peiling van AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers in Nederland, blijkt dat werkgevers zich zorgen maken over de veiligheid op de werkvloer. Daarom willen zij extra maatregelen kunnen treffen.

Uit de peiling blijkt dat 70 procent van de ondervraagde werkgevers vindt dat ze de mogelijkheid moeten hebben om naar de vaccinatiestatus van hun medewerkers te vragen. Van die groep zou 93 procent maatregelen nemen wanneer bekend is dat er ongevaccineerden zijn onder het personeel. Zo zou driekwart een negatieve testuitslag willen zien. Zes op de tien werkgevers zouden extra beschermingsmaatregelen treffen en de helft wil ongevaccineerde werknemers overtuigen.

Inbreuk op privacy

Het overige deel van de meer dan 600 ondervraagde werkgevers, 30 procent, vindt het juist onwenselijk om naar de vaccinatiestatus van hun medewerkers te vragen. Driekwart van hen ziet het als een inbreuk op de privacy.

Minister Hugo de Jonge zei eerder deze week nog dat van een vaccinatieplicht op de werkvloer geen sprake is. „De wet staat dat niet toe en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan.” Wel zei De Jonge het dilemma onder werkgevers te begrijpen. „Ik snap dat er dilemma’s zijn. Dat betekent dat we de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aan moeten gaan.”

Leaseplan wil vaccinatieplicht

De Jonge wilde niet oordelen over het plan van Leaseplan. Dat bedrijf maakte eerder deze week bekend dat het van zijn personeel verlangt dat het ingeënt is tegen corona als het weer op kantoor gewerkt wordt. Vakbonden FNV en CNV lieten in een reactie weten het onacceptabel te vinden dat werkgevers hun werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit en hopen dat Leaseplan het besluit herziet.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote meerderheid werkgevers wil weten of personeel gevaccineerd is
Sluiten