Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Buitenland 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Afbreuk vrouwenrechten begint: Afghaanse vrouwen mogen niet meer sporten en zonder nikab naar school

De Taliban zullen vrouwenrechten respecteren. Dat was volgens een woordvoerder het plan van de moslimextremisten, voordat ze het land veroverden. In een persconferentie werd later gezegd dat vrouwenrechten onder het nieuwe bewind zouden worden gerespecteerd, mits ze passen binnen de islamtische wetgeving. De Taliban wilden laten merken dat niemand zich zorgen hoeft te maken over het nieuwe regime, maar niks bleek minder waar. Sinds de Taliban aan de macht zijn, is de situatie voor vrouwen erg verslechterd.

„Ons beleid is dat vrouwen naar school mogen, mogen werken en alleen de deur uit mogen, maar ze moeten wel een hoofddoek dragen”, zei een woordvoerder van de extremisten. Dat zou heel anders zijn dan tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001. Toen mochten vrouwen alleen in een boerka over straat en mochten ze niet werken of naar school. Toch is ook nu de realiteit anders dan wat de Taliban de wereld willen voorspiegelen.

Verboden te sporten en protesteren voor vrouwen in Afghanistan

Gisteren presenteerden de Taliban de nieuwe regering van Afghanistan. Hier zit geen enkele vrouw bij. Voorheen had de regering een minister van Vrouwenzaken, maar deze is door de Taliban geschrapt.

Afgelopen week werd er al door vrouwen gedemonstreerd tegen het feit dat zij momenteel niet mogen werken en omdat zij een rol eisten in de toekomstige regering. In Herat, de op een na grootste stad in Afghanistan, hadden verschillende demonstranten spandoeken bij zich met de tekst: „Wij zijn niet de vrouwen van de jaren negentig.” Zeker vijftig vrouwen eisten een rol in een toekomstige regering, maar de Taliban lieten zich dat niet horen. Er werd onder meer traangaas gebruikt en vrouwen werden geslagen.

Het gevolg? Sinds vanochtend is protesteren verboden in Afghanistan. De demonstraties voor vrouwenrechten zouden volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken de openbare orde hebben verstoord. Deze aankondiging kwam een paar uur nadat de Taliban de protesten stopzetten. In Kabul sloegen ze vrouwen met stokken en zwepen, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

vrouwenrechten, taliban, afghanistan
Vrouwen en mannen zitten gescheiden met een gordijn in de les.

Ook sporten is sinds deze week verboden. Plaatsvervangend hoofd van de cultuurcommissie van de Taliban, Ahmadullah Wasiq, zegt tegen het Australische SBS News dat vrouwen tijdens sporten in situaties komen waarbij hun gezicht en lichaam niet bedekt zijn. Daarom is het volgens hem niet nodig dat vrouwen sporten.

Vrouwenrechten op school in Afghanistan

Deze week is de heropening van de privé-universiteiten, maar niet zonder de nieuwe regels van de Taliban die zij vlak voor de opening bekend maakten. Daarin stonden veel vrijheidsbeperkende regels voor vrouwelijke studenten. Wil je als vrouw les blijven volgen in Afghanistan, dan moet je voortaan een zwarte abaya met een gezichtsbedekkende nikab dragen. Een abaya is een lange sluier die het lichaam bedekt. Een nikab bedekt het gezicht, met uitzondering van de ogen.

Daarnaast mogen vrouwen geen lessen meer volgen als er mannen in het klaslokaal zijn, tenzij mannelijke en vrouwelijke studenten met een gordijn van elkaar worden gescheiden. Eigenlijk mag er ook geen man meer voor de klas staan om de vrouwen les te geven, maar als een vrouwelijke docent niet mogelijk is dan kan een „oudere” mannelijke docent met „een goed karakter” dit invullen.

Is de les voorbij, dan moeten de vrouwen vijf minuten eerder de ruimte verlaten. Uiteindelijk moeten ze in wachtzalen blijven totdat de mannelijke studenten het gebouw verlaten.

Meer dan 21.500 Afghanen vragen asiel aan in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afbreuk vrouwenrechten begint: Afghaanse vrouwen mogen niet meer sporten en zonder nikab naar school
Sluiten