Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Willem-Alexander doet kroondomein het Loo ondanks kritiek tóch op slot ‘om te jagen’

Het rommelt al tijden rondom het kroondomein het Loo, dat koning Willem-Alexander jaarlijks zo’n drie maanden op slot doet voor het publiek om er te kunnen jagen. Gisteren is de uitspraak gedaan dat de miljoenensubsidie voor het landgoed vanaf volgend jaar wordt stopgezet als hij dit blijft doen. Dit jaar mag het nog wel, en daar maakt de koning dan ook gebruik van.

Ondanks de kritiek gaat een deel van het Loo vanaf volgende week weer voor langere tijd op slot.

Recht op miljoenensubsidie

Koning Willem-Alexander ontvangt jaarlijks 4,7 miljoen euro subsidie om kroondomein het Loo in Apeldoorn te onderhouden. Door het jaarlijks sluiten van het gebied houdt hij zich echter niet aan de regels waaraan hij moet voldoen om recht te hebben op deze subsidie. In de voorwaarden staat namelijk dat mensen die een subsidie ontvangen voor een natuurgebied, dit gebied minstens 358 dagen per jaar open moeten stellen voor het publiek. Ook mogen ze maar maximaal 1 hectare gebruiken voor privédoeleinden.

Het kroondomein wordt echter jaarlijks van 15 september tot en met 25 december afgesloten. Het vermoeden is dat de koning deze tijd gebruikt om te jagen in het gebied. Het officiële statement is dat de periode wordt gebruik om edelherten rust te geven in bronstijd, en voor het ‘effectief en optimaal kunnen uitoefenen van de aantalsregulatie’ van de wilde dieren. Door driekwart van het landgoed drie maanden te sluiten, voldoet Willem-Alexander dus niet aan de voorwaarden om de subsidie te ontvangen.

Het Loo toch op slot, ondanks kritiek

Gisteren is de uitspraak gedaan dat de koning vanaf volgend jaar wél aan die voorwaarden moet voldoen. Als hij het gebied voor ‘zijn persoonlijke levenssfeer’ wil blijven gebruiken, dan ontvangt hij geen miljoenensubsidie meer. Vandaag is duidelijk geworden dat Willem-Alexander gebruik gaat maken van het feit dat hij het kroondomein dit jaar nog wel mag sluiten. Vanaf volgende week gaat het gebied weer voor drie maanden op slot.

Hoewel dat juridisch in orde is, klinken er wel geluiden van kritiek. Zo zegt kamerlid Joost Sneller van D66 tegen RTL Nieuws: „Voor de subsidie die hij ontvangt, zou dat dus openstelling gedurende het hele jaar betekenen. Het zou chic zijn als hij daar nu al naar handelde.” Ook op Twitter uit men hun ongenoegen over de beslissing.

Of Willem-Alexander volgend jaar afstand neemt van de subsidie om te kunnen blijven jagen, óf dat hij het gebied wel open gaat houden voor publiek, is nog niet duidelijk.

De scholen zijn weer begonnen, ook voor prinses Alexia: Welsh avontuur wacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem-Alexander doet kroondomein het Loo ondanks kritiek tóch op slot ‘om te jagen’
Sluiten