Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 4 sep 2021

Taliban breken vrouwenprotest in Kabul met traangas af

Protesterende vrouwen in Kabul zijn vandaag niet ver van het presidentieel paleis bestookt door Talibanstrijders. Volgens ooggetuigen braken de Taliban het protest met harde hand af.

De Taliban gebruikten onder meer traangas en sloegen vrouwen die protesteerde voor gelijke rechten en democratie. De betogers hadden spandoeken bij zich met de tekst: „Wij zijn niet de vrouwen van de jaren negentig.”  Ze eisten een rol in een toekomstige regering.

De Taliban oefenden in de jaren 1996-2001 een schrikbewind uit en in hun versie van islamitisch recht waren vrouwen vrijwel rechteloos en hadden ze geen toegang tot scholing of werk. De huidige Taliban zijn nog steeds soennitische extremisten, maar ze hebben na de plotselinge val van de hoofdstad Kabul gepoogd verzoenend over te komen. Ze beloofden „de rechten van vrouwen te respecteren overeenkomstig hun interpretatie van de islamitische geschriften”.

Gemengde signalen vanuit Taliban

Maar de afgelopen weken kwamen er gemengde signalen vanuit de Taliban. Zo zei een woordvoerder vorige maand dat vrouwen die voor de overheid werken thuis moeten blijven tot het „veilig genoeg is op straat en in kantoren”. „We zijn bang dat onze troepen, die nieuw zijn en nog niet goed zijn opgeleid, vrouwen zullen mishandelen. We willen niet dat onze strijdkrachten vrouwen kwaad doen of lastigvallen.” De woordvoerder benadrukte dat vrouwen thuis moeten blijven en hun salaris doorbetaald zullen krijgen tot het veilig genoeg is om weer aan het werk te gaan.

Verschillende interpretaties van islamitisch recht

De versie van de Taliban van twintig jaar geleden maakte van vrouwen tweederangsburgers die geen onderdeel van het openbare leven meer konden zijn. De meeste islamitische rechtsgeleerden zijn het erover eens dat de stichter van de religie, Mohammed (570-632), in zijn tijd de rechten van vrouwen revolutionair uitbreidde. Maar islamitisch recht wordt sindsdien erg verschillend geïnterpreteerd, meestal ten koste van de rechtspositie van de vrouw.

Wreedheden van de Taliban: homoseksuele man in de val gelokt en verkracht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taliban breken vrouwenprotest in Kabul met traangas af
Sluiten