Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 21.500 Afghanen vragen asiel aan in Nederland

21.500 mensen uit Afghanistan willen naar Nederland komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving verzoeken voor verblijf van al deze mensen. De Afghanen reageren op de regeling voor mensen die voor de Nederlandse missie werkten.

Uit al deze aanvragen moet worden beoordeeld wie wel en wie niet asiel krijgt. De regeling is bedoeld voor Afghaanse tolken die Nederlandse missies ondersteunden. Het aantal verzoeken is hoger uitgevallen dan verwacht. Eerder schatte het ministerie dat ze zo’n 15.000 tot 16.000 aanvragen zou ontvangen.

Duizenden mensen uit Afghanistan vragen asiel aan voor Nederland

Een groep van zo’n zeshonderd mensen wacht in Afghanistan op hun evacuatie naar Nederland. Het gaat om Nederlanders, statushouders en familieleden die voor gezinshereniging in aanmerking komen. 56 van hen vallen onder de motie van D66-kamerlid Salima Belhaj. Die motie zorgt ervoor dat niet alleen tolken, maar ook Afghanen die op andere wijze de Nederlandse missie hielpen, in aanmerking komen voor hulp. Dit kunnen bijvoorbeeld bewakers, juristen, koks of chauffeurs zijn.

Bij de asielaanvragen die momenteel zijn ingediend, gaat het niet alleen om individuen, maar ook om groepen. Het kan dus zo zijn dat het aantal nog hoger uitvalt.

 

Inlichtingsdienst waarschuwde december voor overname Taliban

Vandaag werd ook bekend dat de militaire inlichtingendienst MIVD al veel eerder op de hoogte was van de situatie in Afghanistan en hier zelfs voor waarschuwde. Dat blijkt uit een feitenrelaas van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. In december 2020 noemden zij het „een kwestie van tijd voor de regering in Afghanistan verjaagd zou worden door de Taliban”. Dat het echter zo snel zou gaan, hadden zij niet verwacht.

In de brief schreef de militaire inlichtingendienst destijds dat de situatie in Afghanistan „uitstel van executie” was. Zij voorspelden dat machtsovername van de Taliban op de loer lag. Mede doordat de Amerikanen hadden aangekondigd zich terug te trekken, nam de onzekerheid over de houdbaarheid van de regering in Kabul toe.

Taliban breken vrouwenprotest in Kabul met traangas af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer dan 21.500 Afghanen vragen asiel aan in Nederland
Sluiten