Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Taliban vervangen ministerie van Vrouwenzaken door departement voor ‘tegengaan zonden’

De Taliban hebben het voormalige ministerie van Vrouwenzaken vervangen voor een departement voor het ‘tegengaan van zonden’. Het departement moet zorgen voor ‘de verspreiding van deugd en het voorkomen van zonde’. Dat meldt persbureau AP vandaag.

Bij de ingang van het gebouw, waar eerst het ministerie voor Vrouwenzaken gevestigd was, hangt nu een bord met daarop de boodschap dat er een ministerie voor ‘Gebed en Begeleiding en de Verspreiding van Deugd en Preventie van Zonde’ gevestigd is.

Volgens getuigen is het voormalige ministerie vandaag ontruimd. Persbureau AP meldt dat medewerkers van de Wereldbank, die in het gebouw aanwezig waren, weg moesten. Reuters meldt dat vrouwelijke medewerkers van het ministerie moesten vertrekken.

Nieuwe regering installeren

De Taliban zijn nu enkele weken bezig om een nieuwe regering te installeren en het land vorm te geven sinds het Amerikaanse leger eind augustus uit Afghanistan vertrok. Talibanleiders beloofden eerder vrouwenrechten te respecteren en dat het regime niet zo strikt zou worden als in de jaren negentig. Toen mochten vrouwen en meisjes niet naar school of alleen over straat.

Niet lang na de val van Kabul beloofden de Taliban dat vrouwen dit keer wel onderwijs mochten blijven volgen en ze buitenshuis zouden mogen werken. Ook jonge meisjes zouden volgens de Taliban naar school mogen als zij zich onderwerpen aan de sharia, een zeer strenge islamitische wet.

Taliban laten jongens weer naar school

Gisteren werd duidelijk dat Afghaanse jongens vanaf vandaag weer naar school mogen, maar over meisjes werd in de verklaring gezwegen. De afgelopen maand waren de meeste scholen in het land dicht. Volgens de Taliban was daartoe besloten omdat het nog te gevaarlijk zou zijn om les te geven.

Ondanks dat de Taliban eerder beloofden vrouwenrechten te respecteren, lijken er nu toch stappen te worden gezet die de rechten van vrouwen onderdrukken. Zo werd eerder al bekend dat er aangescherpte kledingvoorschriften gaan gelden voor vrouwen. Ook mogen vrouwen binnenkort hoogstwaarschijnlijk niet meer sporten.

Honderden arrestaties bij protesten tegen strikte lockdown in Australië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.