Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Honderden arrestaties bij protesten tegen strikte lockdown in Australië

De Australische politie heeft vandaag 235 mensen gearresteerd in Melbourne en 32 in Sydney tijdens protesten tegen de aanhoudende lockdowns in die steden. Daarbij raakten ook politieagenten gewond. Zij werden volgens de lokale politie tegen de grond geslagen en vertrapt, zoals ook op televisiebeelden was te zien.

Vanwege de lockdowns zijn massabijeenkomsten verboden. Ook protesten zijn daarom niet toegestaan. In Melbourne hadden 2000 agenten het stadscentrum afgezet met controleposten en barricades om de aangekondigde protesten te voorkomen. Ook was het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Toch slaagden ongeveer 700 mensen erin om zich in Melbourne te verzamelen. In Sydney, waar vergelijkbare maatregelen waren genomen, was de demonstratie kleiner.

Strikte lockdowns

Australië worstelt sinds half juni met een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus, waarbij onder meer Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra al weken in strikte lockdowns zitten. Vandaag werden er 1882 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het grootste deel van deze besmettingen werd gemeld in Sydney.

De meeste beperkingen gelden in de deelstaten Victoria, New South Wales en Canberra. De strenge maatregelen blijven van kracht totdat ten minste 70 procent van de 16-plussers volledig is gevaccineerd. Dat zal gezien het huidige tempo van inentingen pas eind oktober of begin november het geval zijn.

De strikte coronaregels hebben Australië geholpen de verspreiding binnen de perken te houden. Het land registreerde sinds het begin van de pandemie iets minder dan 85.000 besmettingen en 1145 doden, op een bevolking van bijna 26 miljoen.

Protesten zijn uitzonderlijk

De meerderheid van de Australiërs steunt vaccinatiecampagne en de maatregelen. De protesten van vandaag zijn dan ook uitzonderlijk. „Het was zeer teleurstellend om opnieuw een voorbeeld te zien van een kleine minderheid die een volledige minachting toont voor de gezondheid en veiligheid van niet alleen de politie, maar van alle inwoners van Victoria”, zei de politie van Victoria in een verklaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.