Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jongeren opgeroepen om messen in te leveren: ‘Drop je knife en doe wat met je life’

De overheid lanceert vandaag een nieuwe campagne. En niet zomaar een, maar een campagne vol met straattaal. Jongeren die een mes in bezit hebben, worden hiermee aangemoedigd om deze in te leveren tijdens een inzamelweek volgende maand, anoniem en zonder een straf te riskeren. Dus: „Drop je knife en doe wat met je life.”

Want „een boete of celstraf is echt niet nice”, waarschuwt het ministerie van Justitie en Veiligheid in de nieuwe campagne.

Campagne voor jongeren om messen in te leveren

De campagne is een initiatief van demissionair ministers Ferd Grapperhuis van Justitie en Veiligheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Het maakt onderdeel uit van het actieplan Wapens en Jongeren, waar onder meer de politie, gemeentes en Halt betrokken bij zijn. De ministers benadrukken dat het niet alleen strafbaar is om een wapen te dragen, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. „Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken”, legt Dekker uit. „Zo loopt een woordenwisseling al snel uit tot een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit.”

De inzamelweek waar jongeren anoniem en straffeloos steekwapens kunnen inleveren, zal plaatsvinden tussen 11 en 17 oktober. Ruim 200 gemeenten doen hier aan mee, en bij een deel hiervan is het ook mogelijk om vuurwapens in te leveren.

campagne, messen, jongeren
De campagneposter van het ministerie. Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Wetsvoorstel verkoop verbieden

Er is daarnaast een wetvoorstel in de maak. Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel voor te leggen om de verkoop van legale messen te verbieden voor minderjarigen. Volgens hem is het belangrijk dat de regels over wapens voor jongeren duidelijk zijn. „Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen: van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kunt aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens zijn ook in overleg over hoe winkeliers in de tussentijd alvast kunnen voorkomen dat er legale messen aan minderjarigen worden verkocht.

Minderjarigen krijgen makkelijk alcohol in sportkantine: ‘Blad bier niet te controleren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.