Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Unmute Us woest op kabinet: ‘Uitgelekte maatregelen zijn nieuw zoethoudertje’

De organisatie van Unmute Us is woedend over de vandaag uitgelekte maatregelen voor evenementen en festivals. Meerdaagse evenementen en festivals worden mogelijk gemaakt onder voorwaarden, waaronder een bezetting van 75 procent van het aantal bezoekers. Unmute Us noemt dat „een klap in het gezicht van de evenementenbranche“.

„Ons wordt een nieuw zoethoudertje voorgehouden en het lijkt alsof we nu al blij zouden moeten zijn met het nieuws dat er morgen volgt. Maar dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit”, laat initiatiefnemer van Unmute Us, Jasper Goossen, weten.

Unmute Us: ‘er verandert nu bar weinig’

Afgelopen zaterdag hield Unmute Us in tien verschillende steden in het land protestmarsen om aandacht te vragen voor de evenementensector die al een tijd op slot zit. Dat het kabinet hier geen gehoor aan geeft, vindt Goossen „onbegrijpelijk”. Volgens de organisatie verandert er met de nieuwe maatregelen „bar weinig”.

Unmute Us zei dat er in totaal meer dan 150.000 mensen meededen aan het protest, onder wie 80.000 in Amsterdam. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat ze na de eerste protestacties van 21 augustus geen reactie kregen van de overheid. Ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden toen. Het protest van dit weekend werd volgens de organisatie ondersteund door ruim 4.000 organisaties uit de evenementenbranche.

Maatregelen volledig willekeur en onacceptabel

Ook festivalorganisator ID&T, van Mysteryland en Awakenings, noemt de uitgelekte maatregelen, waarbij nog steeds gewerkt zou worden met een maximaal aantal bezoekers, „volledig willekeurig” en „onacceptabel”.

„75 procent van de capaciteit is een volledig willekeurig gekozen percentage en onacceptabel. Dit is geen duurzame oplossing”, aldus Ritty van Straalen. „Alle steun vervalt vooralsnog per 1 oktober terwijl er geen realistisch businessmodel is voor onze branche. Een evenementenorganisator verdient pas geld op de laatste kaarten, niet op de eerste. 75 procent van de kaarten betekent gewoon verlies draaien.”

Volgens Van Straalen, wiens bedrijf achter grote festivals zit, is deze maatregel enkel gericht op „beeldvorming”. „En de overheid blijft de evenementensector daarvoor slachtofferen. Evenementen, maar ook nachtclubs, moeten gewoon weer 100 procent open kunnen per 20 september. Wij hebben in verschillende Fieldlabs aangetoond dat we op een verantwoorde manier open kunnen.” De definitieve maatregelen worden morgenavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

De organisatie van Unmute Us zegt de persconferentie morgen af te wachten en deze week weer landelijk overleg te voeren om eventuele vervolgstappen te bepalen.

Davina Michelle: ‘Grand Prix kan, dus festivals kunnen ook doorgaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Unmute Us woest op kabinet: ‘Uitgelekte maatregelen zijn nieuw zoethoudertje’
Sluiten