Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: ‘Coronapaspoorten zullen mogelijk leiden tot hogere vaccinatiegraad’

Binnenkort moeten we vaker een coronapaspoort, of coronatoegangsbewijs, laten zien om ergens binnen te komen. Bijvoorbeeld bij een theater, of in de horeca. Het hoofddoel daarvan is voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren is „een neveneffect” van de coronapaspoorten.

De Jonge wilde echter niet bevestigen dat hij en demissionair premier Rutte morgen aankondigen dat de coronapaspoorten op meer plekken getoond moeten worden. Meerdere Haagse bronnen meldden dat. Zij wisten ook te vertellen dat vanaf 25 september de 1,5 meter-regel komt te vervallen. Vanaf die datum zouden ook de coronapaspoorten vaker nodig zijn. Daarnaast mogen meerdaagse evenementen weer plaatsvinden, onder voorwaarden.

De Jonge: ‘Coronapaspoorten zullen mogelijk leiden tot hogere vaccinatiegraad’

Alhoewel de coronapaspoorten dus waarschijnlijk een hogere vaccinatiegraad tot gevolg zullen hebben, weersprak De Jonge kritiek dat dit mensen onder druk zet. Als je niet gevaccineerd bent, moet je namelijk testen om toegang te krijgen. En zo’n test is niet eeuwig geldig. „Coronatoegangsbewijzen bieden altijd het alternatief om je dan maar te laten testen. Het is natuurlijk geen dwang, het wordt ook niet lang overal gebruikt”, zegt De Jonge daarover.

Daarnaast benadrukt De Jonge dat Nederland niet het enige land is dat zo’n toegangsbewijs gebruikt, of dat wil doen. In bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk is dat ook het geval. Daarnaast gebruiken we in Nederland de toegangsbewijzen al, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. „Iedereen die in het weekend naar het voetbal gaat, heeft gewoon die CoronaCheck-app op zijn telefoon en laat gewoon dat groene vinkje zien. Daar hoor ik zelden klachten over.” De verandering is nu dus dat de coronapaspoorten ook in de horeca en cultuursector nodig zullen zijn.

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus wilde ook niet vooruitlopen op de besluitvorming rond de coronamaatregelen. Wel zei hij dat de handhaving van de regels een belangrijke rol zal spelen in de afweging om regels in te voeren of juist te schrappen. „U mag van mij aannemen dat de besluitvorming die er komt, ook op het punt van handhaving en andere zaken, zeer goed afgewogen is.”

Onderzoek: in 2020 werden vier milieuactivisten vermoord per week

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: ‘Coronapaspoorten zullen mogelijk leiden tot hogere vaccinatiegraad’
Sluiten