Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kamala Harris gruwelt van nieuwe abortus-wet Texas: ‘Verontrustend’

Een nieuwe wet in Texas zorgt ervoor dat sinds gisteren abortus alleen nog in uitzonderlijke gevallen mag plaatsvinden. En daardoor wordt het plegen van een abortus straks erg moeilijk. Ook moedigt de staat Amerikanen aan om overtreders te ‘verraden’. Vicepresident Kamala Harris noemt de wet een „totale aanval op de gezondheid rond de zwangerschap”.

Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris reageerden op het nieuws uit Texas. Daar mogen vrouwen geen abortus meer plegen na de zesde week van hun zwangerschap. Eerder mocht dit tot de 24e week, als de foetus nog niet levensvatbaar is. Texas is de strengste staat van Amerika als het gaat om abortussen.

Nieuwe wet abortus treft miljoenen vrouwen Texas

Maar er zit nog een naar randje aan de nieuwe wet. De staat roept burgers namelijk op om vrouwen die een abortus willen, te verraden. Een aangifte tegen een vrouw of kliniek die de wet overtreedt, levert de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar op.

Joe Biden noemde de nieuwe wet een „onmiskenbare schending van grondwettelijke rechten”. En ook vicepresident Kamala Harris geeft een verklaring. Daarin noemt ze de aanpak van Texas een „totale aanval op de gezondheid rond de zwangerschap”. Zij schrijft dat deze beslissing bijna zeven miljoen vrouwen treft. De wet zorgt ervoor dat 85 procent van de abortussen in Texas illegaal wordt.

Kamala Harris noemt abortus-wet verontrustend

De wet geldt namelijk ook voor vrouwen die verkracht werden of slachtoffer werden van incest. Vrouwen die toch een abortus willen plegen buiten de opgelegde zes weken, moeten daarvoor naar een andere staat. Of ze moeten de keuze maken de zwangerschap toch door te zetten.

Zelf noemt Harris het „verontrustend” dat de wet burgers aanmoedigt om vrouwen te verraden. „De Biden-Harris-regering zal altijd vechten om toegang tot gezondheidszorg te beschermen. En ze zal het recht van een vrouw verdedigen om beslissingen te nemen over haar lichaam en haar toekomst te bepalen”, aldus de verklaring.

Rechten van vrouwen

Eerder probeerden twaalf andere staten eenzelfde soort wet er doorheen te krijgen. Maar de rechter keurde dit iedere keer af. Het Hooggerechtshof erkent namelijk sinds 1973 dat 24 weken de grens is voor een abortus. Maar doordat Texas burgers aanmoedigt tot aangifte, is de wet anders geformuleerd. De staat dwingt het verbod niet af, dat doen de inwoners zelf. De duizenden dollars die ze daarvoor terugkrijgen, vindt de staat meer dan redelijk.

Artsen en juristen protesteren fel tegen de nieuwe wet. Ook vrouwenorganisaties stappen naar de hoogste rechter om de wet tegen te houden. Wat daar de uitkomst van zal zijn, wordt pas in 2022 bekend.

Laatste Amerikanen weg uit Afghanistan, hoe gaat het nu verder?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamala Harris gruwelt van nieuwe abortus-wet Texas: ‘Verontrustend’
Sluiten