Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 24 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Huis van Nederlandse Heidy verwoest door lava van vulkaan La Palma

Het Spaanse eiland La Palma is deze week getroffen door een natuurramp met een vulkaan en een Nederlandse vrouw blijkt daarvan zwaar de dupe. Wat heet: Heidy van de Vorst, haar vriend Rudiger en zoontje Sem zijn alles kwijt. Hun huis, inclusief kavel en al hun bezittingen.

Door de vulkaanuitbarsting met allesverwoestende lavastromen zijn veel mensen net als Heidy hun huis kwijtgeraakt. Voor de Nederlandse is een crowdfundingsactie opgestart door haar familie. Donaties worden gebruikt om een nieuwe start te maken, waaronder het regelen van onderdak.

Eén lavastroom La Palma tot stilstand gekomen

Heidy heeft er niets aan, maar er kwam gisteravond nog enigszins goed nieuws van La Palma. Eén van de twee lavastromen die is ontstaan door de uitbarsting van Cumbre Vieja op het Canarische Eiland, is stilgevallen. De tweede lavastroom beweegt langzaam en heeft de zee nog niet bereikt. Dat meldden autoriteiten tegen de Spaanse krant El Periódico. De tweede lavastroom is aan de voorkant 500 meter breed. Experts waarschuwen dat als de lava de zee bereikt – dat is inmiddels onzeker – dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen.

‘Stromende lava onder mijn voeten’

Heidy, Rudiger en Sem moesten kort voor de uitbarsting van zondag – code rood was afgegeven – halsoverkop hun huis verlaten. Niet veel later barstte op 200 meter afstand van hun huis de vulkaan uit. Het huis is bedolven onder een dikke laag lava en zal nooit meer worden teruggevonden.

Huis Heidy La Palma vulkaanuitbarsting
Bij de pijl stond het huis van Heidy en haar gezin. Eigen foto.

Heidy communiceert via haar familie over de evacuatie: „Ik was wat spullen aan het verzamelen toen ik naar buiten keek. Tot mijn schrik zag ik ineens achter onze tuin een grote zwarte rookpluim uit de grond komen. Onder mijn voeten voelde ik de trillingen van de stromende lava. Ik schrok me wezenloos. Zonder ook maar één seconde na te denken zijn we in de auto gestapt en gevlucht. Ik was volledig in paniek.”

„We hebben alles achtergelaten: huis kwijt, kavel kwijt, bezittingen kwijt. Maar we leven nog en zijn allemaal gezond, dat is het allerbelangrijkst. Mijn drie honden en zes kippen heb ik ook nog kunnen redden. We zijn ook erg goed opgevangen, de solidariteit op het eiland is hartverwarmend. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen op La Palma. We hebben heel veel geluk gehad.”

Heidi’s restaurant op La Palma onder de as

Haar familie in Nederland ziet met veel pijn en op grote afstand hoe hun zus op La Palma aan het overleven is. Er is namelijk nog meer leed. Heidy heeft ook een restaurant dat in de gevarenzone ligt en wordt bedolven onder een laagje as: Restaurant Franchipani in El Paso. Na een jaar corona vergt dit enorm veel van hun incasseringsvermogen.

De familie laat weten: „Ze zijn natuurlijk erg dankbaar dat ze alle drie gezond en veilig zijn. Ze zijn sterk, maar de ramp komt erg hard bij ze aan. Het is nauwelijks voor te stellen wat ze meemaken. Het kan ook nog erg lang duren voordat de verzekering of de overheid iets voor ze gaan doen.”

Informatie of meedoen aan de crowdfundingsactie: kijk dan hier. Op het moment van schrijven hebben 184 mensen bij elkaar bijna 6.800 euro gedoneerd. Het streefbedrag voor Heidy en haar gezin is volgens de familie 100.000 euro.

Vertrouwen in coronabeleid sterk gedaald, ook Testen voor Toegang grotendeels onbenut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huis van Nederlandse Heidy verwoest door lava van vulkaan La Palma
Sluiten