Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 24 sep 2021

We ‘moeten’ egels tellen dit weekend, maar waarom eigenlijk?

Heb je zaterdag en zondag niets te doen, dan is egels tellen de tip! Dit weekend is het namelijk tijd voor de landelijke egeltelling. Hartstikke leuk misschien om de hele dag naar je tuin te turen en te turven (1 egel, 2 egels…), maar waarom moet dat eigenlijk gebeuren?

Het Egelweekend – zo heet het – is jaarlijks en wordt gehouden door Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR (de jeugdafdeling van Natuurmonumenten). Deze organisaties roepen iedereen op om op zaterdag 25 en zondag 26 september egels te tellen en waarnemingen, bijvoorbeeld uit je eigen achtertuin, door te geven. Met de groei van steden en dorpen worden tuinen voor egels steeds belangrijker.

Al 13 jaar egels tellen

De eerste landelijke egeltelling vond 13 jaar geleden plaats. In de loop der jaren is de Egeltelling een terugkerend evenement geworden. Er zijn veel interessante data verzameld over de verspreiding van egels in ons land. Vorig jaar werden er 2461 egels doorgegeven. In 2019 werden de meeste dieren geteld.

Dat lijkt niet zo veel en dat is ook nou net waar het om gaat. Uit tellingen vanuit het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt dat de populatie egels sinds 1994 met 67 procent is afgenomen. Sommige jaren neemt de egelpopulatie iets toe, maar over het geheel is een afname te zien. Verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en de druk van roofdieren in natuurgebieden spelen daar een rol in. Ook droge zomers kunnen in sommige jaren hebben gezorgd voor een minder succesvolle voortplanting. Om te kunnen zien hoe het nu met de egels gaat, is het van belang om alle egelwaarnemingen door te geven.

egels tellen

Egels genieten van weelderig begroeide tuinen

Een tuintelling levert waardevolle informatie voor de eerder genoemde natuurorganisaties op. Boswachter Ruben Vermeer van OERRR: „Voor mij is de egel de soort die bewijst dat je gave natuur ook gewoon in je achtertuin kunt vinden. Egels vinden weelderig begroeide tuinen een fijn thuis. Dat geeft ons allemaal een verantwoordelijkheid, want de egel is een wettelijk beschermde diersoort in Nederland. Zie je geen egels in je tuin? Kijk dan eens of egels er wel kunnen komen en of er wel voldoende schuilplekken voor ze zijn.”

Levend en dood

Tijdens het Egelweekend gaat het om alle egels die dit jaar zijn gezien. Dat mag dus ook van eerder dit jaar zijn, mits je deze waarnemingen niet al eerder hebt doorgegeven. Zowel egels in als buiten de tuin tellen mee. Het kan daarbij gaan om ontmoetingen met levende egels of egelsporen (poep), maar ook dode egels kunnen worden gemeld. Verkeersslachtoffers spelen een belangrijke rol in het egelonderzoek. Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels in kaart worden gebracht.

Geen stekelige dieren in de tuin?

Ook wanneer je geen egel in de tuin hebt, is dit waardevolle informatie om door te geven. Logisch: geef dan het aantal nul door. Nog wat tips: egels zijn vooral goed te zien als het donker is, dan gaan ze op zoek naar voedsel. Mocht je een egel zien, zorg dan dat je het dier niet verstoort.

Alle ingevoerde tellingen gaan mee in het overzicht van de resultaten. Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan via telmee.nl of waarneming.nl.

Vertrouwen in coronabeleid sterk gedaald, ook Testen voor Toegang grotendeels onbenut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We ‘moeten’ egels tellen dit weekend, maar waarom eigenlijk?
Sluiten