Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Vertrouwen in coronabeleid sterk gedaald, ook Testen voor Toegang grotendeels onbenut

Het vertrouwen in het coronabeleid is sterk gedaald. Mensen vinden het steeds moeilijker om zich aan de coronamaatregelen te houden, blijkt uit een onderzoek van RIVM. De versoepelingen van 25 september lijken daar geen verandering in te brengen, want ook weinig mensen gebruiken de mogelijkheid voor Testen tot Toegang.

Tot nu toe wordt slechts een achtste van de capaciteit van de testlocaties aankomende zaterdag benut, meldt Stichting Open Nederland (SON).

Vertrouwen in coronabeleid gedaald

Steeds meer mensen zetten hun vraagtekens bij het huidige coronabeleid. Het RIVM en de GGD GHOR zetten sinds vorig jaar grootschalig vragenlijsten uit onder burgers om te peilen hoe zij met de coronamaatregelen omgaan. In september vond de vijftiende ronde plaats en uit de reacties van de 44.366 deelnemers blijkt dat men een stuk minder vertrouwen heeft in het coronabeleid dan eerder dit jaar.

„Toen begin van de zomer de cijfers snel daalden, de vaccinatiegraad steeg en veel versoepelingen werden aangekondigd, nam het draagvlak voor maatregelen af en het vertrouwen in het beleid toe”, vat het onderzoek samen. Nu is het vertrouwen echter sterk gedaald: slechts 26 procent van de deelnemers zegt vertrouwen te hebben in het beleid, waar dat zes weken geleden nog 31 procent was. Mensen zeggen het beleid oneerlijk en verwarrend te vinden.

Geen drukte bij Testen voor Toegang

Mensen staan dan ook niet te trappelen om mee te werken aan het beleid dat 25 september ingaat. Dan heeft iedereen een coronapas nodig om binnen te mogen bij publieke gelegenheden als horeca, musea en bioscopen. Ongevaccineerden kunnen zo’n coronapas krijgen door zich te laten testen. Om die reden verwacht Testen voor Toegang aanstaande zaterdag een enorme drukte en is de testcapaciteit opgeschaald. Echter maken weinig mensen hier gebruik van: op dit moment staan er slechts 50.000 testafspraken ingepland, terwijl er ruimte is voor 430.000 testen, meldt SON. De stichting verwacht wel dat het aantal geboekte tests vrijdag en zaterdag nog gaat toenemen.

Er kwam ook goed nieuws uit het onderzoek van het RIVM: zo voelden minder ondervraagden zich eenzaam dan in eerdere testrondes. Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud geven aan zich minder eenzaam te voelen nu het steeds meer mogelijk is om sociale dingen te ondernemen.

Vandaag kort geding evenementenbranche over coronamaatregelen: ‘Verbijsterd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.