Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 24 sep 2021

Remkes: ‘Volgende week conclusies trekken in formatie minderheidskabinet’

De bijeenkomst van afgelopen weekend tussen de drie partijen die tot de formatie van een minderheidskabinet willen komen, leidde niet tot definitieve conclusies. Informateur Johan Remkes hoopt daar volgende week wel mee te kunnen komen, schrijft hij in een uitnodiging aan de drie partijen.

De gesprekken tussen de fractieleiders van VVD, D66 en CDA gaan maandag verder.

Moeizame pogingen tot formatie minderheidskabinet

De pogingen om een nieuw kabinet te vormen, gaan tot nu toe moeizaam. Begin deze maand trok de vorige informateur, Mariëtte Hamer, de conclusie dat een meerderheidscoalitie er niet in zit. De betrokken partijen konden geen combinatie vinden waarin dat mogelijk zou zijn. D66 wil niet met de ChristenUnie, VVD en CDA niet met een combinatie van de PvdA en GroenLinks, en PvdA en GroenLinks weigeren apart van elkaar te komen praten. Nu zijn alle peilen gericht op het vormen van een minderheidskabinet, met nieuwe informateur Johan Remkes. Die hoopt volgende week ‘de balans op te maken’ en de Tweede Kamer daarna zo snel mogelijk bij te praten.

Toch zijn er nog wat hobbels op de weg naar het minderheidskabinet. Het progressieve D66 wil liever niet wil samenwerken met twee conservatieve partijen, wat VVD en CDA wel zijn. Dit is de belangrijkste reden dat de gesprekken tot nu toe niet tot een succesvolle nieuwe formatie hebben geleid. Een minderheidskabinet met enkel VVD en D66 is ook nog een optie, dan is er een eerlijke verdeling tussen progressief en conservatief. Het nadeel daarvan is dat het kabinet steeds met twee of drie andere partijen moet praten om een meerderheid te krijgen voor hun plannen, iets wat niet makkelijk zal worden. En wat als dat niet lukt?

Nieuwe verkiezingen

Hier en daar klonken afgelopen week voorzichtig wat geluiden over nieuwe verkiezingen, maar demissionair premier Mark Rutte maakte snel korte metten met dat idee. „De kiezer heeft al gesproken”, zegt hij hierover tijdens het marathondebat afgelopen donderdag. Wij vroegen het Metro-panel om hun mening over nieuwe verkiezingen, en ook daar lopen de meningen uiteen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander laat aan NOS weten dat nieuwe verkiezingen ook niet tot een simpele oplossing zullen leiden, omdat middenpartijen PVV, FVD, SP en Partij voor de Dieren nu een grote kans maken om te winnen. „Zij willen echt een fundamenteel ander Nederland. Met die partijen wordt het nóg moeilijker om zaken te doen.”

Rutte zegt er in ieder geval vertrouwen in te hebben dat het de komende weken lukt om een stabiel kabinet te vormen, ‘desnoods zonder VVD’. Deze optie betekent dat VVD in de oppositie gaat en dat andere partijen samen een coalitie gaan vormen. Maar zo ver gaat het niet komen, als we Remkes mogen geloven.

Metro-panel: ‘Als de formatie met Remkes mislukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Remkes: ‘Volgende week conclusies trekken in formatie minderheidskabinet’
Sluiten