Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Lava vulkaan La Palma bijna bij de zee, vrees voor giftige dampen

Lava stroomt vandaag voor de vierde dag op rij uit een vulkaan op het Spaanse eiland La Palma en heeft bijna de zee bereikt. Als het lava de Atlantische Oceaan in stroomt, vrezen wetenschappers het ergste: gif.

Door de uitgebarste vulkaan Cumbre Vieja (1945 meter hoog) moesten de afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen ook Nederlandse vakantiegangers worden verplaatst.

Lava vulkaan La Palma bijna bij de kust

Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Ze verwoesten alles op hun pad, waaronder ook een school. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd.

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de Cumbre Vieja, maar er is wel veel materiële schade. Er zouden zeker 185 gebouwen zijn verwoest. De regionale leider Angel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Giftigen dampen als lava in aanraking komt met het water

Experts waarschuwen voor de gevolgen als de lava de zee bereikt. Dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich gisteravond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid steeds kan veranderen.

Op het Canarische eiland bevonden zich op het moment van de eruptie ook Nederlandse toeristen. Er moesten tientallen van die vakantiegangers worden geëvacueerd omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.

Veel beelden vulkaan La Pampa te zien

Overal op internet zijn beelden te zien van het lava van de uitgebarste vulkaan van La Palma. Er zijn meerdere livestreams op YouTube te vinden, zoals van persbureau Reuters.

La Vanguardia laat in spectaculaire (en tegelijkertijd vreselijke) beelden zien hoe ontzettend heet het in de buurt van de lavastroom moet zijn.

Het Nederlandse Jeugdjournaal gaf eerder een duidelijke uiteenzetting wat er met de vulkaan op La Palma precies aan de hand is.

Jan Terlouw een hit bij College Tour: de hoogtepunten én zijn waardevolle advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.