Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam Dance Event vreest voor komende editie: ‘Minachting van kabinet’

Versoepelingen of niet, de organisatie van het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft zorgen. Ze vrezen voor de komende editie volgende maand. Kan het evenement doorgaan en zo ja, in welke vorm dan? Dat laten directeuren Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis in aanloop naar de coronapersconferentie van vanavond weten.

Wat ons vanavond tijdens de persconferentie waarschijnlijk te wachten staat, lees je hier.

Amsterdam Dance Event vreest voor komende editie

„ADE bestaat uit vele crossculturele festivals, clubs, nachtcafés en evenementen. Er valt al twee jaar onmogelijk te sturen op dit beleid, zeker met zoveel aanbod op verschillende locaties. Vorig jaar heeft de overheid twee weken voorafgaand aan ADE de stekker uit het evenement getrokken en we vrezen dit jaar voor eenzelfde scenario zonder gegronde redenen”, zeggen Van de Ven en Kennis over het evenement. Amsterdam Dance Event vindt plaats vanaf 13 oktober.

Wel wacht de organisatie af welke maatregelen demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge vanavond bekendmaken. „Desondanks zullen we de hoogstwaarschijnlijk onbegrijpelijke maatregelen van vanavond voor de zoveelste keer gaan ontvlechten om te kijken waar de mogelijkheden voor ADE volgende maand liggen.”

Geen dance-events

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat meerdaagse festivals vanaf 25 september weer mogen. Wel zitten daar een aantal voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld een maximale capaciteit van 75 procent van het normale aantal. Ruben Brouwer, de directeur van concertorganisator MOJO, vertelde in Op1 dat De Jonge had gevraagd om „maar geen dance-events meer te organiseren“.

Die uitspraken vallen niet goed bij Van de Ven en Kennis. „Dit is voor ons het zoveelste bewijs van de minachting die dit kabinet heeft voor de elektronische muzieksector. In juni over de rug van de sector op onmetelijk domme wijze populariteitspunten willen scoren om de vaccinatiebereidheid omhoog te krikken, om het nu via de achterkamer de nek om te willen draaien. Vervolgens negeert dit kabinet de twee grootste protesten van de afgelopen vijftien jaar. Wat ons betreft totale minachting voor het grootste culturele exportproduct van Nederland met deze onderhandse ‘deal tactiek’ van de overheid zonder steekhoudende argumenten of juridische gronden.”

ID&T-directeur verbijsterd door beslissingen kabinet

Ook ID&T-directeur Ritty van Straalen reageerde verbaasd op het verzoek van De Jonge. „Dit demissionaire kabinet is al het contact verloren met samenleving. Ze hebben geen idee wat er leeft onder de mensen en waarom uitgaan, ontmoeten, dansen, juist zo belangrijk is”, zegt hij in een reactie.

Hij benadrukt dat als de uitgelekte berichtgeving over de persconferentie van vanavond klopt er juridische stappen volgen. „Vanuit de Alliantie van Evenementenbouwers beraden we ons hierop. Want inhoudelijke gesprekken met het kabinet hebben klaarblijkelijk geen zin meer.”

Activisten Greenpeace beklimmen Tweede Kamer: ‘Ons geduld is op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam Dance Event vreest voor komende editie: ‘Minachting van kabinet’
Sluiten