Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Duizenden mensen geëvacueerd vanwege hevige bosbranden in Griekenland

In Griekenland zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor de bosbranden die het land al bijna een week teisteren. Vannacht zijn meer dan 1300 mensen met veerboten van het eiland Evia gehaald, ten oosten van Athene. Ook ten noorden van de hoofdstad en op de Peleponnesos zijn dorpen geëvacueerd. Er zijn grote stukken grond verwoest.

Vannacht bereikten de vlammen Thrakomakedones, een buitenwijk van Athene. De inwoners werden geëvacueerd. Boven de hoofdstad hangen vandaag dikke rookwolken en as daalt neer in de straten. Inwoners zijn opgeroepen binnen te blijven. Premier Kyriakos Mitsotakis sprak over een ‘nachtmerrieachtige’ zomer.

Te weinig middelen om bosbranden te bestrijden

Burgemeester Eleni Drakoulakou van Oost-Mani, een gemeente met ruim 13.000 inwoners, zei vanochtend tegen de Griekse televisiezender ERT dat tweederde van haar gemeente was afgebrand. „Het is een Bijbelse ramp”, zei de burgemeester, die klaagde dat er te weinig blusvliegtuigen waren ingezet in de eerste uren van de brand.

Gouverneur Fanis Spanos van Centraal-Griekenland schreef op Facebook dat ook op Evia te weinig middelen zijn om het vuur te bestrijden. „We willen ten minste een behoorlijk aantal blusvliegtuigen, waar we al sinds de eerste dag om vragen, en meer blusvoertuigen”, schreef hij. Over de lengte van heel Evia, het op twee na grootste Griekse eiland, woeden branden.

Meer dan 1400 brandweerlieden vechten tegen het vuur. Israël, Cyprus, Frankrijk, Kroatië en Zweden hebben blusvliegtuigen gestuurd om de Grieken te helpen. In de buurlanden Turkije en Noord-Macedonië woeden ook nog bosbranden.

Drie mensen aangehouden voor brandstichting

Griekenland maakt de zwaarste hittegolf mee in dertig jaar, met temperaturen die oplopen tot wel 45 graden, en kampt met droogte. De harde wind maakt ondertussen het blussen lastig. Ook zijn zeker drie mensen aangehouden voor brandstichting. Er is een verbod afgekondigd om parken en bossen te bezoeken.

Landen over de hele wereld geteisterd door bosbranden vanwege hitte en droogte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.