Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 7 aug 2021

Duizenden mensen liepen vandaag mee in de Pride Walk in Amsterdam

Duizenden mensen liepen vandaag mee in de Pride Walk: een demonstratieve optocht voor gelijke rechten voor de hele regenboogcommunity. Vanuit het Martin Luther Kingpark in Amsterdam vertrokken de deelnemers naar het eindpunt bij het Centraal Station.

De duizenden deelnemers liepen via de Rijnstraat, het Frederiksplein, de Reguliersbreestraat, het Rokin en de Dam. Volgens een woordvoerder ging het zeker om 5000 mensen, die kleurrijk gekleed deelnamen aan de protestmars. In het park hielden ze zich volgens de woordvoerder goed aan de 1,5 meter afstand in verband met corona.

Geen botenparade vanwege coronamaatregelen

Van tevoren verwachtte de organisatie al dat er veel mensen op de Pride Walk af zouden komen. Vanwege de coronamaatregelen kon de demonstratie vorig jaar niet doorgaan. Ook dit jaar is de Pride Walk één van de weinige grotere fysieke activiteiten tijdens Pride Week. Er zijn ook dit jaar geen grote plein- en straatfeesten. Ook ging de botenparade, het populairste onderdeel van de grote lhbti-week, wederom niet door.

Muziek en sprekers

Voor de Pride Walk van start ging, was er een programma met muzikale optredens en sprekers. Onder andere Boris Dittrich, oud-D66-Kamerlid en ambassadeur van deze Pride Amsterdam, kwam spreken. Bij het eindpunt van de Pride Walk bij het Centraal Station waren geen festiviteiten. De organisatie vroeg de deelnemers na afloop rustig naar huis te gaan.

71 vlaggen langs route Pride Walk

Op de route tussen de Munt en de Dam, langs het Rokin, staan de vlaggen van alle 71 landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. De vlaggen zijn voorzien van een rouwwimpel en een bordje waarop de bijbehorende straf te zien is. Het gaat om het project Zero Flags. Spreker Maurice van Zero Flags noemde onder andere Marokko, de Dominicaanse Republiek en Tunesië. „Deze landen zijn voor sommigen een vakantiebestemming, maar voor miljoenen mensen hun thuis. Een thuis waar ze zich niet thuis kunnen voelen, niet veilig zijn, niet zichzelf kunnen zijn.”

Belangenorganisatie COC wil dit jaar nog verbod op ‘homogenezing’

Automobilist rijdt in op menigte tijdens Pride-parade in VS

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen liepen vandaag mee in de Pride Walk in Amsterdam
Sluiten