Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 31 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Tienduizenden Fransen protesteren opnieuw tegen coronamaatregelen

Opnieuw zijn Fransen vandaag met tienduizenden de straat op gegaan om te protesteren tegen coronamaatregelen. Daaronder vallen onder andere de invoering van de gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. De autoriteiten verwachten bij de demonstraties in talrijke steden ongeveer 150.000 deelnemers. Vorige week betoogden ruim 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Alleen al in de hoofdstad Parijs zijn meerdere grote protesten. Een van de marsen leidt uiteindelijk naar het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 3000 politieagenten zijn ingezet. Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers, grepen eenheden in met traangas.

https://www.instagram.com/p/CR_ulYksCNI/

Coronamaatregelen

Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. Het bewijs wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. De regering wil daarmee het vaccineren stimuleren.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.

https://www.instagram.com/p/CR_u-_QIkkJ/

Nieuwe coronawet goedgekeurd

Er wordt massaal tegen de regels geprotesteerd, maar toch heeft het Franse parlement de nieuwe coronawet van Emmanuel Macron en zijn regering vorige week goedgekeurd. In de nieuwe coronawet staat dat mensen begin augustus in horecagelegenheden en voor lange trein- en vliegreizen de coronapas moeten laten zien.

Daarnaast wordt een coronavaccinatie verplicht voor medewerkers van zorginstellingen, brandweerlieden en andere hulpverlenende beroepen. Als ze weigeren, volgt geen ontslag, maar mogelijk wel een andere straf.

‘Ongevaccineerden zijn egoïstisch en onverantwoordelijk’

Tijdens een werkbezoek aan Polynesië sprak de Franse president Emmanuel Macron zich recent uit over de kwestie. Volgens hem zijn mensen zie zich niet laten vaccineren ‘egoïstisch en onverantwoordelijk’. „Als u morgen uw vader of moeder besmet, zijn zij het slachtoffer van de vrijheid die u opeist. Terwijl er iets bestaat om uzelf en anderen te beschermen. Vrijheid zonder verplichtingen jegens anderen bestaat niet. Vrijheid komt met wederzijdse plichten.”

‘Testen voor Toegang-bedrijven verdienen samen ruim een miljoen euro per dag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.