Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Helft opgenomen coronapatiënten heeft complicaties, wijst studie uit

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgt last van complicaties. Ze worden bijvoorbeeld getroffen door nier- of leverproblemen, bijkomende longproblemen, bloedarmoede of hartritmestoornissen. Een groot Brits onderzoek daarover is vandaag naar buiten gebracht.

Van de patiënten uit de onderzochte groep die hun corona-infectie overleefden, had bijna 45 procent dergelijke complicaties ontwikkeld. Dat becijferen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

73.000 coronapatiënten onderzocht

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 73.000 coronapatiënten die met Covid-19 in Britse ziekenhuizen hebben gelegen. Van deze patiënten overleed 28 procent binnen een maand. Complicaties deden zich meer voor bij patiënten die hun ziekte niet overleefden. Toch kreeg ook een groot deel van de patiënten die levend het ziekenhuis verlieten last van andere gezondheidsproblemen. Die problemen kwamen nog bovenop de longinfectie die door het coronavirus werd veroorzaakt.

Complicaties doen zich vaker voor bij ouderen, maar ook bij een aanzienlijk deel van de jongere patiënten. In de groep van 19 tot 29 jaar kreeg 27 procent last van bijkomende problemen. Bij de patiënten van 30 tot 39 jaar was dat bij 37 procent het geval. De onderzoekers: „Hoewel patiënten onder de 50 jaar een laag risico lopen om te overlijden aan Covid-19, vonden we hoge complicatiecijfers in alle leeftijdsgroepen.”

Veel patiënten hadden al een aandoening

Acht op de tien patiënten leed voor de ziekenhuisopname al aan een andere aandoening. Mensen met hart- en vaatziekten en chronische longziekten belandden het vaakst door corona in het ziekenhuis.

Een van de vragen is hoelang bijkomende gezondheidsproblemen aanhouden. Door problemen die op korte termijn voorkomen in kaart te brengen, hopen de onderzoekers ook bij te dragen aan beter begrip. Begrip over de druk die de coronapandemie op de langere termijn zal leggen op gezondheidssystemen. „En op hen die Covid-19 overleven.”

The Lancet is sinds het jaar 1823 een Brits medisch tijdschrift. Het wordt door veel medische wetenschappers beschouwd als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Dit naast Nature, Science en het New England Journal of Medicine.

Vandaag vaccinatie met Pfizer mogelijk na eerste dosis AstraZeneca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.