Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Buitenland 22 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Drugsbaron ontvlucht 12 jaar cel in Nederland, krijgt 1482 jaar in Turkije

De Schiedamse drugsbaron Çetin G. heeft spijt van zijn vlucht naar Turkije. Dat vertelt zijn advocaat tegen het AD. De drugshandelaar is in Nederland veroordeeld tot 12 jaar cel maar ontsnapte in 2016 door zijn enkelband door te knippen. Hij vluchtte naar Turkije en waande zich daar onschendbaar. Dit bleek onterecht: G. is nu veroordeeld tot 1482 jaar cel.

G. werd veroordeeld tot 12 jaar cel voor het transporteren van 8.000 kilo cocaïne naar Ecuador. De drugs werd aangetroffen in bananendozen. Het was de op één na grootste drugsvangst ooit in Europa.

Gevangenisstraf in Turkije

In juni 2020 deed de Turkse politie invallen in de organisatie van G. en zijn compagnon. De schiedammer wordt gezien als het kopstuk van de organisatie en wordt aangeklaagd voor het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie en de handel in drugs.

Volgens de Turkse autoriteiten zouden G. en zijn bendeleden de PKK en Gülen-beweging financieren. Dit zijn groepen die door Turkse autoriteiten als terroristisch worden beschouwd. Mede dankzij de banden met de Gülen-beweging, waande de drugshandelaar zijn onschendbaar. Dit omdat leden van deze beweging waren geïnfiltreerd in verschillend bestuurslagen van de Turkse overheid.

1482 jaar cel

1482 jaar is natuurlijk langer dan een mensenleven. De reden dat de Turkse rechtbank deze straf oplegt, is omdat in Turkije alle misdrijven los worden veroordeeld en dan bij elkaar worden opgeteld.

De advocaat van G. vertelde tegen het AD dat de drugsbaron spijt heeft van zijn vlucht. De Schiedammer ontkent alle misdrijven van de Turkse aanklacht ,,Hij zegt dat hij in Turkije helemaal geen misdrijven heeft begaan. Hij houdt van zijn thuisland en is verbaasd dat dit hem overkomt”, aldus de advocaat. De advocaat pleit voor een rechtszaak in Nederland, of de Nederlandse autoriteiten hierin mee gaan is niet duidelijk.

Hoge gevangenisstraffen

Turkije is niet het enige land dat zulke hoge gevangenisstraffen geeft. In Amerika kreeg Terry Nichols 161 keer levenslang voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen in Oklahoma in 1995. Charles Scott Robinson kreeg 30.000 jaar gevangenisstraf nadat hij zes kinderen verkrachtte en mishandelde. Naar verluidt wilde de rechter er zeker van zijn dat Robinson nooit meer schade kan aanrichten.

Deze gevangenisstraffen zijn al immens hoog, maar nog niet de hoogste straffen ooit gegeven. In de top 3 van de hoogste gevangenisstraffen ooit staan:

3. Emilio Suarez Trashorras – 34.715 jaar

Emilio Suares Trashorras werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid in 2004. Hierbij raakten meer dan tweeduizend mensen gewond. Trashorras was een belangrijke handlanger van Al-Qaida in de voorbereidingen op de aanslagen omdat hij de materialen verzamelde voor de bommen.

In de rechtszaal vertelde Trashorras dat hij niet meewerkte omdat hij aanhanger is van Al-Qaida, maar omdat de groepering hem betaalde met drugs. De rechter veroordeelde Trashorras met twintig jaar cel per slachtoffer. Wegens overduidelijke redenen kan Trashorras deze straf niet helemaal uitzitten, er is zelfs een kans dat Trashorras na veertig jaar weer op vrije voeten komt. Na veertig jaar cel is er namelijk de kans op vervroegde vrijlating.

2. Othman El-Gnaoui & Jamal Zougam – 43.000 jaar

Ook El-Gnaoui en Zougam werden veroordeeld voor betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid. Deze terroristen hadden rugzakken met explosieven achtergelaten in 4 verschillende treinen. El-Gnaoui en Zougam kregen twintig jaar per gewond slachtoffer en dertig jaar per dodelijk slachtoffer opgelegd. Dit resulteerde in 43.000 jaar. Ook zij zullen deze straf waarschijnlijk niet uitzitten. Na veertig jaar is ook voor hen de kans om vervroegd vrij te komen.

1. Chamoy Thipyaso – 141.078 jaar

De langste gevangenisstraf ter wereld is gegaan naar Chamoy Thipyaso. Zij werd veroordeeld omdat ze een piramidespel lanceerde in de jaren 60. Ze liet 16.000 mensen ‘aandelen kopen’, echter stak de Thaise marinier het geld in eigen zak.

Dit resulteerde in 200 miljoen dollar. Thipyaso werd gepakt en kreeg een straf van 141.078 jaar, deze straf heeft ze niet uitgezeten. Na acht jaar werd ze weer vrijgelaten, vermoedelijk door haar nauwe banden met de Thaise overheid.

Tien jaar cel voor vrouw die vriend dochters jarenlang liet misbruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drugsbaron ontvlucht 12 jaar cel in Nederland, krijgt 1482 jaar in Turkije
Sluiten