Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 9 jul 2021

Britse agent geeft schuld toe in spraakmakende moord op Sarah Everhard

Een Britse politieagent heeft toegegeven dat hij begin maart Sarah Everhard (33) heeft vermoord. Wayne Couzens bekende eerder al dat hij Everhard had ontvoerd en verkracht. De verdwijning en dood van de Londense vrouw leidde tot grote verontwaardiging in het Verenigd Koninkrijk en ook daarbuiten.

Vorige maand zei de 48-jarige Couzens al dat hij wel verantwoordelijk was voor de dood van Everhard. Nu heeft hij gezegd dat het dus om moord gaat. Uit onderzoek bleek namelijk dat de vrouw is gewurgd en dat de verdachte in de aanloop naar de moord een huurauto had geregeld en een rol verpakkingsfolie had gekocht.

Dit doen vrouwen om ’s avonds laat veilig over straat te kunnen

Moord op Sarah Everhard

Begin maart was Everhard ‘s avonds in Londen op weg naar huis, toen ze verdween. Couzens nam haar in zijn huurauto mee de stad uit. Een week later werd haar lichaam gevonden in een bos, bijna 80 kilometer van de plek waar ze voor het laatst was gezien. Ze kende Couzens niet. De twee waren „totale vreemden” van elkaar, zegt de aanklager in de zaak.

Wat er precies is gebeurd en waarom, is volgens de aanklager mogelijk niet te achterhalen. De verdachte werkt namelijk niet mee aan het onderzoek. Na zijn arrestatie legde hij een aantal valse verklaringen af. Zo gaf hij een Oost-Europese bende de schuld van de moord. Op dit moment is er niks bekend over het motief van Couzens. Eind september doet de rechtbank uitspraak in de spraakmakende zaak.

Ophef

Onder vrouwen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten leidde de moord tot heel wat ophef. Veel vrouwen deelden hun eigen ervaringen met intimidatie en gevaar op straat. Ook hielden de vrouwen een wake in Londen, waarbij agenten hardhandig ingrepen. Daar was veel kritiek op. Agenten zeiden dat ze ingrepen omdat de wake vanwege de coronamaatregelen niet was toegestaan. Een onafhankelijke inspectie oordeelde later dat de politie gepast had gehandeld.

Duizenden witte rozen op de Dam als steunbetuiging aan Peter R. de Vries

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Britse agent geeft schuld toe in spraakmakende moord op Sarah Everhard
Sluiten