Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Overleden Belgische vrouw (90) had ‘twee virusvarianten tegelijk’

Een 90-jarige vrouw uit België die stierf aan het coronavirus, was tegelijkertijd besmet met twee virusvarianten. Het gaat hierbij om zowel de Alfa- als de Beta-variant. Dat hebben Belgische onderzoekers bekendgemaakt. Dit zeldzame fenomeen wordt volgens hen mogelijk onderschat.

De niet-gevaccineerde vrouw woonde alleen en kreeg thuisverpleging. In maart moest ze naar het ziekenhuis in Aalst na een aantal valpartijen. Ze testte dezelfde dag positief op Covid-19. Hoewel haar zuurstofgehalte aanvankelijk goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.

Aanwezigheid zorgwekkende virusvarianten

Toen medisch personeel testte op de aanwezigheid van zorgwekkende varianten, ontdekten ze dat de vrouw zowel de Alfa-stam, die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië kwam, als de Beta-variant die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, bij zich droeg.

„Beide varianten circuleerden op dat moment in België, Het is dan ook waarschijnlijk dat ze co-geïnfecteerd was met verschillende virussen van twee verschillende mensen”, zegt moleculair biologe Anne Vankeerberghen van het OLV-ziekenhuis, die het onderzoek leidde. „Helaas weten we niet hoe ze besmet is geraakt.”

coronatest vakantie coronabesmettingen coronaregels
Foto ter illustratie Foto: Getty Images

Vankeerberghen vertelde dat het moeilijk te zeggen is of de co-infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt. Het onderzoek, dat nog niet voor publicatie bij een medisch tijdschrift is ingediend, wordt gepresenteerd op een Europees congres.

Vankeerberghen stelde in een persbericht dat er „geen andere gepubliceerde gevallen” waren van soortgelijke co-infecties. Ze voegde eraan toe dat „het fenomeen waarschijnlijk wordt onderschat”. Dat komt volgens haar door het beperkte testen op zorgelijke virusvarianten. Ze roept op tot meer snelle PCR-tests om bekende variantmutaties te detecteren.

Noodzaak van meer onderzoek

In januari lieten wetenschappers in Brazilië weten dat twee mensen gelijktijdig besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus, maar de studie is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

In reactie op het onderzoek zei Lawrence Young, een viroloog en hoogleraar moleculaire oncologie aan de Universiteit van Warwick, dat het geen verrassing was om een ​​persoon te vinden die besmet was met meer dan één stam. „Deze studie benadrukt de noodzaak van meer onderzoek om te bepalen of infectie met meerdere zorgelijke varianten het klinische verloop van Covid-19 beïnvloedt en of dit op enigerlei wijze de werkzaamheid van vaccinatie in gevaar brengt.”

Reces Tweede Kamer meteen voorbij na jaarrecord coronabesmettingen

Ernstige bedreiging RTL Boulevard, uitzending afgelast: ‘Ingrijpend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overleden Belgische vrouw (90) had ‘twee virusvarianten tegelijk’
Sluiten