Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 26 jun 2021

Zeer besmettelijke Delta-variant grijpt om zich heen, Sydney in lockdown

De Australische miljoenenstad Sydney wordt geteisterd door de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. De stad gaat daarom twee weken in volledige lockdown. Dat maakten de autoriteiten vandaag bekend.

Een aantal delen van de stad, waaronder het centrum en en Bondi Beach zitten vanaf vrijdag middernacht al voor een week op slot. Maar de autoriteiten besloten vandaag om de lockdown voor de hele stad te laten gelden. Volgens premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales, waar Sydney onder valt, geldt de lockdown ook voor de regio’s die rond de grootste stad van Australië liggen. Mensen mogen hun woning alleen verlaten voor essentieel werk, onderwijs, boodschappen of buiten sporten.

Limousinechauffeur raakte besmet

Vandaag werden er 29 lokale besmettingen gemeld, de grootste stijging van het aantal infecties sinds het eerste geval afgelopen woensdag in Bondi werd ontdekt. Een limousinechauffeur raakte besmet toen hij een bemanning van een overzeese luchtvaartmaatschappij vervoerde. Het totale aantal infecties in Sydney staat nu op tachtig terwijl het virus zich verspreidt over de stad, de woonplaats van een vijfde van de 25 miljoen inwoners van Australië.

Ook de nabijgelegen eilandstaat Nieuw-Zeeland maakt zich zorgen over het groeiende aantal coronabesmettingen in Australië. De Nieuw-Zeelandse regering liet zaterdag weten dat het quarantainevrije reizen tussen de landen voor zeker drie dagen wordt opgeschort. Verantwoordelijk minister Chris Hipkins zei dat inmiddels op meerdere plaatsen in Australië sprake lijkt te zijn van lokale uitbraken. Hij zegt dat de komende dagen gekeken zal worden hoe het reizen tussen de landen veiliger kan worden gemaakt.

Lockdown hield virus grotendeels buiten de deur

Australië heeft het virus de afgelopen anderhalf jaar grotendeels buiten de deur weten te houden. Het land heeft tot dusver ruim 30.000 besmettingen gemeld en ongeveer 900 sterfgevallen. Daar staat tegenover dat Australië grotendeels afgesloten is van de buitenwereld en er een harde lockdown gold. Buitenlanders komen er in de meeste gevallen niet meer in. De regering verwacht dat het internationale reisverkeer pas in de loop van 2022 hervat kan worden, terwijl veel andere westerse landen nu al aan het heropenen zijn.

Een oorzaak van de trage heropening is dat het vaccineren in Australië moeizaam van de grond komt. Uit een peiling kwam vorige maand naar voren dat ongeveer een derde van de bevolking zich waarschijnlijk niet zal laten inenten. Dat heeft onder meer te maken met zorgen over mogelijke bijwerkingen. De autoriteiten maakten vrijdag bekend dat tot dusver ruim 7 miljoen vaccindoses zijn toegediend.

Woede Australiërs om feestende backpackers tijdens corona-uitbraak

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zeer besmettelijke Delta-variant grijpt om zich heen, Sydney in lockdown
Sluiten