Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 15 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Promotie’ van homoseksualiteit verboden in Hongarije, zorgt voor veel ophef

In Hongarije is vanaf heden de ‘promotie’ van homoseksualiteit verboden. Volgens het Hongaarse parlement, dat de wet aannam, ‘beschermen’ ze jongeren zo tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. In de praktijk betekent dat onder meer dat scholen geen les mogen geven over die onderwerpen.

Dit besluit zorgt voor veel ophef, zeker bij mensenrechtenorganisaties.

Zulke organisaties uiten namelijk flinke kritiek op de wetgeving. Zo vergelijken ze het met het Russische verbod op „homopropaganda”. Hongarije neemt wel vaker zulke anti-homo wetten aan. Zo voerden ze in december 2020 een verbod op adoptie door homostellen door.

Hongaarse anti-gay Europarlementariër komt weg met xtc bij mannenorgie

‘Promotie’ homoseksualiteit verboden in Hongarije

Maar ondanks de kritiek had het parlement geen enkele moeite de wet door te voeren. De grootste partij in het Hongaarse parlement is namelijk de conservatieve Fidesz-partij, geleid door premier Viktor Orbán. Van de 158 aanwezige parlementariërs stemde slechts één persoon tegen de wet. Meerdere oppositiepartijen hadden al laten weten de stemming te boycotten. Politici van het rechtse Jobbik steunden het voorstel wel.

Volgens de regering is deze wet een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen. Critici spreken echter over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. En dat laten ze horen ook: eerder kwamen zo’n 5000 mensen samen om te protesteren buiten het parlementsgebouw. Een betoger noemde het „walgelijk dat ze homoseksualiteit in dezelfde adem noemen als seksuele misdrijven”.

Boeken, films, onderwijs aangepast of verboden

Mensen onder de 18 mogen materiaal dat „afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot” niet zien, staat in de wet. Dat heeft niet alleen effect op wat voor lessen leerlingen krijgen. Sommige boeken mogen bijvoorbeeld niet meer uitgegeven worden, en LHBTI-organisaties moeten in hun campagnes rekening houden met de nieuwe regels.

Ook mogen populaire films als Bridget Jones’s Diary en Billy Elliot volgens een televisiezender alleen laat op de avond nog op tv komen, met de mededeling dat ze niet geschikt zijn voor jongeren. De inhoud van dergelijke films zou uitgelegd kunnen worden als het ‘promoten’ van homoseksualiteit.

Straf

Op dit moment is het nog niet duidelijk welke straffen mensen opgelegd kunnen krijgen, mochten ze zich niet aan de nieuwe regels houden. „De wetstekst is erg ambigu en dat is met opzet gedaan”, zei Zsolt Szekeres van mensenrechtenorganisatie HHC. „We weten nog niet wat de consequenties zijn.”

Szekeres voorspelde dat een intimiderende werking zal uitgaan van de nieuwe regelgeving. „Zelfs als de wet niet kan worden gebruikt om een Gay Pride-parade te verbieden, maakt het de organisatoren toch nerveus”, stelde hij. „Want ze zullen bang zijn voor de consequenties en het geeft de politie een excuus om op te treden.”

Handig? Ministerie denkt na over vaccinatielocaties op festivals en in horeca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Promotie’ van homoseksualiteit verboden in Hongarije, zorgt voor veel ophef
Sluiten